Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri: Liian monissa taloyhtiöissä ryhdytään toimenpiteisiin vasta kun putket vuotavat

Yli puolet suomalaisista taloyhtiöistä käynnistää putkiremontin viime tingassa, kertoo Isännöintiliiton tuore Putkiremonttibarometri. Yhtiökokouskauden koittaessa osakkaiden onkin syytä tutustua huolella taloyhtiön asiakirjoihin: hälytyskellojen pitäisi soida, jos vanhan kiinteistön korjaussuunnitelmassa on vain hankkeita, jotka eivät vaadi rahoitussuunnitelmia.

Isännöintiliiton tiedotteessa kerrotaan, että 46 prosenttia taloyhtiöistä ryhtyi putkiremontin valmisteluun, koska remontin ajankohtaan oli otettu kantaan taloyhtiön suunnitelmissa. Osittain taustalla olivat myös putkiston kuntotutkimukset sekä putkivuodot. 54 prosenttia taloyhtiöistä toiminta ei ollut suunnitelmallista. Toimeen tartuttiin esimerkiksi siksi, että putket vuotivat tai märkätilat olivat vaurioituneet. Isännöintiliitosta muistutetaan 50 vuoden nyrkkisäännöstä. Jos tämä aika ylittyy, alkaa hätä olla käsillä.

Osakas: Osallistu kevään yhtiökokoukseen

Pahimmillaan välinpitämättömyys isojen remonttien suhteen voi johtaa murheelliseen lopputulokseen. Esimerkiksi Kiinteistöjuristin matkassa -sarjassa kerroimme espoolaisesta taloyhtiöstä, jossa ongelmia yritettiin ratkoa mahdollisimman edullisilla keinoilla. Tästä seurasi taloudellinen katastrofi.

Vaikka putkiremontin hintalappu mietityttää, vitkuttelu ei kannata. Osakkaiden kannattaakin olla aktiivisia, jos talo on vanha eikä asiasta ole vielä herännyt keskustelua. Tilanne selviää tutustumalla asiakirjoihin ja osallistumalla yhtiökokoukseen.

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometriin 2018 vastasi 174 isännöitsijää ympäri Suomea. Putkiremonttibarometria on tehty vuodesta 2009 lähtien ja se on kattavin tutkimus suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden putkiremontteihin.

Facebook
Twitter
LinkedIn