Kannabiksen hajua porraskäytävässä, epäilyksiä kotiviljelmistä – mitä taloyhtiö voi tehdä?

13.04.2018

Mitä tehdä, kun porraskäytävässä leijuva imelä haju häiritsee asukkaita? Entä jos asukkaan epäillään harjoittavan huoneistossaan rikollista toimintaa? Kannabikseen liittyvät kysymykset ovat yleistyneet taloyhtiöissä.

Porraskäytävässä leijaileva kannabiksen haju saattaa herättää tavallista herkemmin hälytyskellot. Ongelma voi viitata siihen, että jossain asunnossa rehottavat viljelmät. Ilmiön ympärille liittyy toisinaan myös rikollisuutta, mikä aiheuttaa asukkaissa yleistä turvattomuuden tunnetta.

Kun kyseessä on pelkästään porraskäytäviin tai huoneistoihin kulkeutuva kannabiksen poltosta johtuva toistuva hajuhaitta, taloyhtiöllä on mahdollisuus antaa vuokralaiselle ja osakkeen omistajalle varoitus häiritsevästä elämästä. Huumeiden kohdalla kynnys tarttua asiaan onkin yleensä tavallista alempi. Jos tilanne ei korjaannu, asunto voidaan jopa ottaa taloyhtiön haltuun kolmeksi vuodeksi yhtiökokouksen päätöksellä.

Hallintaanottomenettelyssä vaaditaan kuitenkin asukkaiden aktiivisuutta ja selkeitä todisteita siitä, milloin ja miten häiriö tapahtuu – eikä tämä ole aivan yksinkertaista.

- Taloyhtiöllä on hallintaanoton perusteesta aina näyttötaakka. Hallintaanotolle ei lain mukaan ole perustetta, jos esimerkiksi häiritsevällä elämällä on vain vähäinen merkitys muille asukkaille. Haittaa on seurattava pidemmän aikaa ja dokumentoitava tarkasti, jotta todistusaineisto oikeudessa on tarpeeksi vahva. Häiriötä kokeneiden asukkaiden on lisäksi tultava käräjille todistamaan. Monesti heitä on vaikea saada liikkeelle, asianajaja Aki Rosén muistuttaa.

Kiinteistöjuristin matkassa -sarjassa kerroimme esimerkkitapauksen siitä, miten taloyhtiön kannattaa pitkässä juoksussa toimia meluun tai hajuun liittyvien häiriötilanteiden kanssa. Lue tästä.

Paljon harmia viljelmistä

Kannabiksen polttamisen aiheuttamaa hajuhaittaa vakavampi ongelma on kotiviljely. Taloyhtiön asukas on saattanut viritellä huoneistoonsa kasvihuonetyyppisen rakennelman lämpölamppuja ja kastelujärjestelmää myöten. Ihmisten epäilyt heräilevät, jos huoneistossa kailottaa kirkkaat lamput yötä päivää tai sähkönkulutuksessa on erikoisia piikkejä. Joskus totuus paljastuu vasta siinä vaiheessa, kun huoneiston subtrooppinen ilmasto aiheuttaa kosteusvaurioita myös viereisiin asuntoihin. Pahimmillaan kotikasvattajat aiheuttavat toiminnallaan tuhansien eurojen vahingot.

Kun vahinko on aiheutettu tuottamuksella, tekijällä on korvausvastuu. Korvauksen periminen voi olla kuitenkin hankalaa, jos viljelmällään vahingon aiheuttanut osakas tai asukas on varaton.

- Rikostuomio ei automaattisesti riitä asukkaan häätöön, mutta hallintaanottoperusteen olemassaolo voi olla vaurioiden synnyttyä yksinkertaista näyttää toteen. On muistettava, että näissäkin tapauksissa voidaan toimia vain asunto-osakeyhtiölaissa säädetyllä tavalla, Rosén sanoo.

Vuokralaistakaan ei saa ulos talosta pelkän rikosepäilyn perusteella. Sopimuksen purkaakseen vuokranantajan pitää todistaa, että huoneiston hoitoa laiminlyödään tai sitä käytetään toisin kuin on tarkoitettu.