Puheissa nyt

Tavaroiden säilytys yhteisissä tiloissa

17.03.2015 Joel Sariola
Joel Sariola

Joel Sariola

Asianajaja

Kevät koittaa ja monessa yhtiössä suoritetaan kevätsiivousta niin piha-alueilla kuin rakennuksen sisälläkin. Siivousta saattavat kuitenkin haitata tavarat, joita osakkeenomistajat tai osakkeenomistajan vuokralaiset ovat vuoden mittaan varastoineet pyöräkellariin varastokomeroiden käytäville tai piha-alueelle.

Tavarat yhteisissä tiloissa eivät ole vain yhtiön siisteyskysymys, vaan kyse on myös turvallisuudesta.  Jo pelastuslaki edellyttää, että helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää rakennuksessa siten, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu. Erikseen on vielä kielletty tavaroiden säilyttäminen poistumisteillä. Esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen porraskäytävässä saattaa tulipalon yhteydessä synnyttää vaaratilanteen tukkimalla uloskäynnit ja palon syttyessä muodostaa savua, joka puolestaan on omiaan lisäämään paniikin syntymistä.   

Kaikkein vaikein tilanne on silloin, kun useista kehotuksista huolimatta käytävillä ja pihalla on edelleen tavaroita, joiden omistajaa ei tiedetä. Mikä siis neuvoksi? Voidaanko tavarat vain kuljettaa kaatopaikalle?

Ennen kuin kaatopaikkaa aletaan harkita, asukkaille tulee todistettavasti ilmoittaa, mihin päivämäärään mennessä esineet on joko merkittävä tai jos kyse on tiloista, joissa esineitä ei saa säilyttää, kuljetettava sieltä pois. Asukkaille on myös varattava riittävästi aikaa tavaroiden pois viemiseen tai merkitsemiseen.

Jos ilmoituksista huolimatta yhtiön tiloihin jää tavaroita, joita ei ole joko merkitty tai poistettu, yhtiö voi poistaa tavarat tiloistaan. Se, miten tavaroiden poistaminen hoidetaan, riippuu siitä, minkä arvoisista esineistä on kyse. Selvää on, ettei hyväkuntoista esinettä tule viedä kaatopaikalle, vaan sitä täytyy pyrkiä mahdollisuuksien mukaan säilyttämään.

Yhtiölle ei kuitenkaan voi asettaa säilytysvelvollisuutta tavaroiden osalta, jos yhtiöltä puuttuvat riittävät säilytystilat. Omaisuus voidaan tuolloin myydä tai toimittaa poliisille löytötavarana. Vähäarvoinen tai kokonaan arvoton tavara voidaan sen sijaan toimittaa esimerkiksi kaatopaikalle.  Yhtiön on syytä varmistaa, ettei hävitettävällä tavaralla ole merkityksellistä arvoa ja varmuuden vuoksi valokuvata hävitettävä omaisuus, jotta tarvittaessa omaisuuden arvo pystytään osoittamaan.

Joel Sariola


Kommentit

hai2017 18.12.2017 05:42:02

sdfs

Dodd moncler jacket and womens nike air max various louboutin shoes stencil mens nike air max music nike outlet musicians and under armour outlet actors are Adidas Yeezy For Sale blessed Michael Kors On Sale with jordan shoes taking place Michael Kors Bags Online become Michael Kors Diaper Bag unattainable air max 90 stencil nike shoes art Michael Kors Diaper Bag Sale displays at christian louboutin outlet a number beats by dr dre of beats by dre on sale interior small louboutin shoes municipality nike basketball shoes museums and companies lately, adidas originals Promotion the whole nike air max 90 shebang nike store cheaper mont blanc pens than air max 1 $50 each. nike roshe "Typically nike air max all these traditions nike air max 90 will grow

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.