Puheissa nyt

Yksin vai yhdessä

24.01.2017 Marina Furuhjelm
Marina Furuhjelm

Marina Furuhjelm

Asianajaja

Olin viime viikon kotona flunssassa ja yllättäen olikin paljon aikaa pohtia omaa elämäntilannetta ja myös asumismuotoa. 36 vuotta ja 70 neliötä, seurana villakoiria, kissa ja puoliso. 6 vuotta sitten ikää oli 30 vuotta, neliöitä oli 56, seurana oli tuolloin kaksi kissaa, vielä enemmän villakoiria ja muisto päättyneestä parisuhteesta. Kylpyhuone oli tuolloin tyypillinen 50-luvun rakennuksessa oleva, niin pieni, että sinne ei mahtunut edes pesukonetta. Seinän takana sekä silloin että nyt naapuri, jota en tunne. Naapureita tervehdin toki porrashuoneessa, mutta siihen se jääkin. Taloyhtiössämme järjestetään vuosittaiset talkoot, johon osallistuu kourallinen asukkaita. Tästä syntyikin pohdinta, voisiko elämässä olla sellaista pullantuoksuista yhteisöllistä arkea, vaikka mies, lapset ja asuntolaina puuttuisivatkin yhtälöstä. Miten yhteisöllisyyden tunnetta voi saada ilman sitä omaa perhettä? Pitääkö olla parikymppinen hippi ja asua kommuunissa, vai voisiko se onnistua jotenkin muutenkin?

Ennen perheet asuivat monissa kaupungeissa pienissä yhden huoneen asunnoissa. Nykyisin eletään ero-tilastojen kulta-aikaa ja kaupungit pullistelevat sinkkutalouksista ja juuri yksiöistä on jatkuva pula. Isot asunnot ovat sen sijaan tyhjillään, kun asumiskustannukset ovat liian korkeat. Ihmettelen tätä yksinasumisen trendiä, samanaikaisen yksinäisyydestä ja yhteisöllisyyden puutteesta valittamisen aikana. Haluammeko tosiaan viettää niin itsenäistä (ja yksinäistä) arkea kuin moni käytännössä viettää?

Millaista olisi asuminen, joka vastaisi mahdollisimman hyvin unelmiamme. Unelmilla ei pitäisi olla rajoituksia, paitsi että niiden tulisi olla toteuttavissa saman tien, ei ”sitten kun”. Jos saisin tehdä listan siitä mitä haluaisin, se kuulostaisi kutakuinkin tältä: luonnonläheinen elämä Helsingissä lähellä merta, oma piha tai iso parveke, sauna, asumisväljyyttä ja hyvä seura.

Yhteisöllisen asumisen kasvua on povailtu Suomessa jo vuosikymmeniä. Siitä huolimatta yhteisölliset kerrostalot, rivitalot ja asuinkorttelit ovat vieläkin harvinaisuuksia. Taitaa itse asiassa olla niin, että lähes kaikki asunnot on rakennettu ydinperheiden tarpeisiin. Asunnoissa on yleensä yksi iso makuuhuone, pari pientä lastenhuonetta ja valtava olohuone.

Itse uskon, että monenlaiset ihmiset hyötyisivät yhdessä asumisesta ja moni kaipaa sitä, muttei ehkä tiedä mistä löytäisi ihmisiä tai miten menetellä. Onko ainoa ratkaisu saada kaikki haaveet ja unelmat muuttamalla yhteen ventovieraiden ihmisten kanssa? Jos vuokraisi yhdessä muiden kanssa omakotitalon, voisi jokainen saada oman huoneen, takan, puulämmitteisen saunan, ison pihan tai parvekkeen ja terassikatoksen. Kaikki ne ominaisuudet, joista unelmoisin, voisivat olla saatavilla. Ja asumiskulut olisivat varmaan pienemmät, kuin 40 neliön kerrostaloyksiössä. No, harva varmaan haluaa muuttaa yhteen täysin vieraiden ihmisten kanssa.

Mikä on sitten tulevaisuuden asumismalli? Vanha puutalo voisi sopia mainiosti vaikka kahdelle pariskunnalle, molemmat saisivat talosta oman kerroksen kylpyhuoneineen ja pari lastakin mahtuisi tarvittaessa sekaan. Miksei elämää voisi jakaa myös laajemmin. Asumiskulujen lisäksi myös monet muut menot pienenevät ja eläminen on ekologisempaa, kun hankintoja voi jakaa aina kodinkoneista, kalusteista  ja nettimaksusta lähtien. Myös työuran loppuvaiheessa olevat henkilöt voisivat hyötyä yhteisasumisesta. Ettei olisi niin yksinäistä. Parisuhde ja ydinperhekin tuntuvat joskus turhan eristyneiltä elämäntavoilta.

Kun sukulaiset asuvat kaukana toisistaan tai sukulaisia ei enää ole, minua lohduttaisi ajatus siitä, että jokainen voisi kerätä oman yhteisönsä, eikä jäädä valittamaan yhteisöllisyyden puutetta tai odottamaan, että kunta sen jotenkin järjestää. Miksen voisi kokeilla ottaa kämppikseksi eläkeläistä, yksinhuoltaja äitiä tai ulkomaalaistaustaista henkilöä. Oppisin varmasti heistä uutta.

Mietinkin, onko yhteisöllisen asumisen hitaaseen kasvuun syynä suomalaisten suuri halu yksityisyyteen ja omaan rauhaan. Moni kammoaa arkensa jakamista ja kokee sen rasittavana. Onhan se porrashuoneessa moikkaava naapuri ”vähän erikoinen tyyppi”. Oma rauha on tärkeää ja ehkä tulevaisuudessa on enemmän vaihtoehtoja yhteisölliseen asumiseen, jossa jokaisella on oma asunto.

Liputan yhteisöllisyyden puolesta, sillä en usko, että ihmiselle tekee hyvää elää niin yksinäistä elämää, kuin moni Suomessa elää. Mutta tällainen muutos vaatii myös muutosta asuntorakentamiseen ja asunto-osakeyhtiöiden toimintaan.

Marina Furuhjelm, asianajaja


Kommentit

56 vuotta 08.02.2017 12:19:31

Marina kaipaa Neuvostoliittoa

Itselläni on ikää sen verran enemmän kuin Marinalla että olen ihan henkilökohtaisesti asunut alivuokralaisena, kun ei opiskelijana ollut varaa yksiön vuokraan. Eikä niitä ollut tarjollakaan, kun ei ollut asuntosijoittajia. Yksityishenkilön palkka- ja vuokratulot kun laskettiin yhteen ja verotettiin kuin palkkatulo. Ei puhettakaan pääomatulon verotuksesta. Olen asunut alivuokralaisena niin kerrostaloasunnoissa kuin rintamamiestalon yläkerrassakin. En todellakaan kaipaa mitään "yhteisöllisyyttä" elämääni sotkemaan. Yhteisöllisyyden toinen nimi on kyttääminen. Valvonta. 1980-luvun lopussa Suomessa lopulta päästiin pitkään haaveiltuun tavoitteeseen: jokaisella oma lukittava ulko-ovi jossa oma nimi. Ei enää koskaan alivuokralaiskurjuutta.

Neuvostoliitossahan oli noita ihania yhteisasuntoja, kommunalkoja. Iso kerrostalohuoneisto jossa oli perhe per huone, ja yhteinen keittiö ja kylppäri. Viimeksi mainituissa yhtä monta omalla sähkömittarilla varustettua kattolamppua kuin asunnossa perheitä, jotta jokainen maksaisi oman valaistuksensa. Ja nämä olivat vieläpä omistusasuntoja.

Tätäkö Marina-neiti kaipaa kypsässä iässään? Ei siellä kimpassa vuokratussa omakotitalossakaan jokaiselle omaa takkaa, omaa saunaa, omaa pihaa ja omaa rantaa ole. Oma on oma ja jaettu on jonkun toisen oma. Piste. Lopettakaa tämä lässyttäminen.

Miksi muuten menestyvä asianajaja kokee tarvetta kerätä Hyvä Ihminen -pisteitä kirjoittelemalla näitä poliittisesti korrekteja Vihreän Langan ja Yhteishyvä-lehden pääkirjoituksia? Tai lukiolaistytön mielipidekirjoituksiltahan ne kuulostavat.

marianne, 72 v. 10.02.2017 15:41:13

Neuvostoliitto on muuta

Ihminen tarvitsee toista ihmistä. Niin myös asumisessa ja yhteisössä. Monilapsisena äitinä ja isoäitinä tiedän vallan hyvin sen. Tiedän myös sen hienon tuen, mitä asioita ymmärtävä asianajaja kuin Marina Furuhjelm voi antaa asiakkaalleen. Se on myös empaattisuutta, elämän kokemusta älykästä ammattitaitoa. On ollut hienoa nähdä ja kuulla Marinaa eri yhteiksissä ja jopa asiantuntijana Radio Vegassa neuvomassa asumisen juridiikassa. Leben und lassen leben.

Kiitokset Marinalle!

chanyuan 17.05.2017 11:05:24

chanyuan

chanyuan2017.05.17

coach factory outlet


ysl outlet online


swarovski outlet


mbt shoes outlet


tods outlet online


burberry outlet sale


fred perry polo


michael kors outlet


michael kors outlet


coach outlet online


coach outlet


louis vuitton handbags


michael kors uk


coach outlet clearance


snapbacks wholesale


michael kors outlet online


michael kors outlet online


burberry canada


louis vuitton outlet stores


yeezy boost 350


links of london jewellery


cheap oakley sunglasses


longchamp outlet


true religion uk


omega outlet


ray ban sunglasses uk


louis vuitton outlet online


coach outlet store online


michael kors outlet online


longchamp handbags


cheap jordan shoes


nfl jerseys


gucci bags


louis vuitton outlet


polo outlet online


louis vuitton outlet


reebok shoes


polo shirts


ralph lauren outlet stores


gucci borse


michael kors outlet clearance


cheap ray bans


tory burch outlet online store


tory burch outlet online


louis vuitton


nike outlet store


true religion outlet


cheap jordan shoes


cheap oakley sunglasses


louis vuitton


ralph lauren outlet


cheap jordans


michael kors outlet online


nike blazer pas cher


prada outlet online


hermes belts


mulberry bags


coach outlet store online


coach outlet online


salomon outlet


ralph lauren uk


coach outlet clearance


true religion outlet uk


mulberry handbags sale


louis vuitton handbags


louis vuitton outlet


mbt shoes outlet


ray ban sunglasses outlet


nhl jerseys


iphone case uk


cazal outlet


ray ban sunglasses wholesale


cheap nike shoes


adidas nmd runner


michael kors outlet online


polo outlet


christian louboutin uk


michael kors handbags


polo ralph lauren


ray ban sunglasses


rolex watches


converse shoes sale


soccer jerseys wholesale


ralph lauren polo


hermes outlet


michael kors uk


pandora charms sale clearance


michael kors uk


cheap ray ban sunglasses


nike store uk


oakley sunglasses wholesale


adidas outlet


basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes


michael kors outlet online


cheap oakley sunglasses


coach outlet


oakley sunglasses wholesale


polo outlet store


adidas shoes


bottega veneta outlet online


supra shoes sale


cheap oakley sunglasses


mulberry uk


adidas shoes


polo outlet


burberry outlet store


cheap jordans


true religion jeans


ralph lauren shirts


michael kors outlet


ferragamo shoes sale


louis vuitton


oakley sunglasses wholesale


oakley sunglasses wholesale


hollister clothing store


coach outlet store


polo pas cher


nike air huarache


lebron shoes


coach outlet


air max 90


cheap nfl jerseys


michael kors outlet online


louis vuitton


cheap jordans free shipping


ray-ban sunglasses


herve leger dresses


nike roshe run


kobe bryants shoes


longchamp outlet online


air force 1 shoes


hollister shirts


nike shoes uk


nike free running


cartier watches


coach outlet store online


adidas wings shoes


rolex watches outlet


michael kors outlet clearance


louis vuitton


cheap ray ban sunglasses


rolex watches,rolex replica watches,replica rolex watches,replica watches


tory burch outlet


nike outlet store online


reebok shoes


michael kors outlet online


ralph lauren outlet


michael kors outlet


polo ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


ralph lauren


nfl jersey wholesale


longchamp outlet


rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex


polo ralph lauren outlet


oakley sunglasses


kd shoes


coach outlet store online


adidas shoes


cheap oakley sunglasses


kobe 9 elite


coach outlet


ray ban sunglasses


christian louboutin shoes


oakley sunglasses wholesale


coach outlet store online


louis vuitton


longchamp handbags


cartier watches for sale


nhl jerseys wholesale


air max 2015


gucci outlet online


true religion jeans


longchamp


louis vuitton outlet


coach outlet


pandora jewelry


polo ralph lauren


cheap nba jerseys


michael kors handbags clearance


valentino shoes


coach outlet online coach factory outlet


adidas outlet


coach outlet online coach factory outlet


christian louboutin shoes


coach outlet


rolex watches for sale


nike uk store


michael kors outlet store


fitflops sale clearance


oakley sunglasses


cheap oakley sunglasses


nike shoes


cheap oakley sunglasses


pandora jewelry


hollister shirts


tory burch outlet online


coach outlet online


mulberry outlet


cheap jerseys wholesale


polo outlet stores


tory burch outlet online


michael kors outlet


adidas uk store


air max 90


ray-ban sunglasses


gucci outlet store


vans outlet


lacoste outlet


mulberry handbags sale


rolex uk


cheap oakley sunglasses


mulberry handbags


mulberry handbags


oakley sunglasses


gucci outlet online


coach outlet


christian louboutin outlet


mcm outlet


michael kors outlet


nike shoes


oakley sunglasses wholesale


polo ralph lauren


burberry outlet store


mlb jerseys


new balance outlet


pandora outlet


nike roshe run


birkenstock shoes


christian louboutin outlet


cheap nfl jerseys


ralph lauren polo


louis vuitton outlet


yeezy boost


soccer cleats


true religion jeans


coach outlet online


cheap oakley sunglasses


los angeles lakers


michael kors handbags


cheap ray ban sunglasses


coach outlet store online


cheap ray bans


cheap soccer jerseys


chrome hearts outlet


hermes birkin bag


cheap jordan shoes


ralph lauren uk


louis vuitton outlet


birkenstock shoes


prada outlet


louis vuitton outlet online


louis vuitton


cartier watches for women


longchamp handbags


louis vuitton bags


ferragamo shoes


gucci outlet online


louis vuitton


jerseys wholesale


kate spade uk


louis vuitton uk


louis vuitton uk


giuseppe zanotti shoes


louis vuitton outlet online


coach factory outlet


fitflops


cheap football shirts


swarovski uk


cheap jordans for sale


tory burch outlet online


nfl jersey


michael kors outlet clearance


nike air max 90


puma shoes


swarovski crystal


ray ban sunglasses


lebron shoes


thomas sabo charms


foamposite shoes


louis vuitton outlet


ralph lauren outlet


cheap oakley sunglasses


coach outlet online


sac louis vuitton pas cher


coach outlet


louis vuitton borse


michael kors canada


coach outlet online


swarovski crystal


oakley sunglasses sale


tory burch outlet stores


ralph lauren


polo ralph lauren outlet


coach outlet


coach factory outlet


pandora outlet


louis vuitton outlet online


louis vuitton outlet store


polo outlet


michael kors outlet online


polo ralph lauren outlet


christian louboutin


kobe shoes


ecco outlet


christian louboutin sale


cheap ray ban sunglasses


coach outlet online


coach outlet


cheap mlb jerseys


ralph lauren outlet


oakley sunglasses wholesale


michael kors outlet


prada outlet


coach outlet clearance


cheap oakley sunglasses


coach outlet


coach outlet


christian louboutin shoes


coach outlet online


cheap oakley sunglasses


nba jerseys


louis vuitton


fitflops sale clearance


hermes outlet store


ralph lauren uk


oakley sunglasses


true religion outlet


ray ban sunglasses uk


michael kors outlet clearance


michael kors outlet clearance


cheap oakley sunglasses


polo ralph lauren


michael kors outlet clearance


nike air huarache


michael kors outlet


oakley sunglasses sale


ray ban sunglasses outlet


fitflops


coach factory outlet


beats headphones


marc jacobs sale


jordan 4


coach outlet online


adidas shoes


coach outlet


coach outlet online


michael kors outlet stores


polo outlet stores


cheap ray ban sunglasses


coach handbags outlet


polo ralph lauren


hollister


coach outlet


nfl jerseys


coach outlet online


mulberry outlet,mulberry handbags outlet


cheap jordan shoes


Basketball Shoes


fitflops uk


coach outlet online


cheap ray ban sunglasses


michael kors outlet


pandora outlet


louis vuitton outlet stores


michael kors factory outlet


coach factory outlet


polo outlet


michael kors wallets for women


cheap ray ban sunglasses


rolex watches


air max 90


michael kors outlet clearance


fitflops sale clearance


nike shoes for women


mac cosmetics sale


fitflops sale clearance


louis vuitton outlet stores


nike trainers


coach outlet clearance


cheap oakley sunglasses


michael kors outlet online


michael kors outlet clearance


michael kors outlet clearance


ralph lauren outlet


michael kors handbags outlet


coach outlet clearance


swarovski jewellery


polo ralph lauren


mont blanc outlet


michael kors uk


mbt shoes


true religion jeans


coach outlet online


coach outlet


kate spade


pandora jewellery


oakley sunglasses wholesale


nfl jersey wholesale


gucci outlet


nike trainers


rolex outlet


cartier outlet


cheap ray ban sunglasses


ferragamo outlet


Nike Free shoes


nike outlet online


michael kors outlet clearance


nike air max


fitflops


michael kors handbags


ralph lauren outlet


mizuno shoes


true religion jeans outlet


cheap oakley sunglasses


oakley sunglasses wholesale


ferragamo shoes


coach outlet online


gucci outlet online


christian louboutin


asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano


louis vuitton outlet


coach factory outlet


jordan shoes


coach outlet


swarovski jewelry


louis vuitton


instyler


ray bans


cheap oakley sunglasses


ralph lauren outlet


nba jerseys wholesale


cheap ray ban sunglasses


kate spade uk


ray ban sunglasses


coach outlet online


oakley sunglasses sale


lacoste shirts


true religion jeans


christian louboutin sale


beats by dre


roshe run


beats headphones


true religion outlet


louis vuitton outlet


coach outlet online


longchamp


mcm handbags


ferragamo outlet


ferragamo shoes


mlb jerseys


christian louboutin shoes


michael kors outlet online


cartier watches


ray ban wayfarer


michael kors outlet clearance


oakley sunglasses wholesale


true religion jeans sale


tory burch outlet online


polo ralph lauren


coach outlet online


ralph lauren polo


coach outlet


air max 90


christian louboutin shoes


cheap oakley sunglasses


polo ralph lauren


ralph lauren


true religion outlet


mont blanc pens


cheap jerseys wholesale


chrome hearts


ferragamo outlet


cheap ray ban sunglasses


oakley sunglasses sale


louis vuitton handbags


beats by dre


cheap replica watches


michael kors outlet clearance


christian louboutin outlet


coach factory outlet


camisetas futbol baratas


cheap oakley sunglasses


adidas nmd


ed hardy outlet


cleveland cavaliers jerseys


coach factory outlet


true religion canada


coach outlet online


polo ralph lauren outlet


coach outlet


juicy couture tracksuit


coach outlet store online


coach factory outlet


ralph lauren outlet


ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


ralph lauren outlet


prada sunglasses for women


michael kors handbags


louis vuitton outlet online


oakley sunglasses wholesale


rolex orologi


fitflops uk


nike trainers uk
leilei3915 24.06.2017 06:21:11

leilei3915

20170624 leilei3915

christian louboutin


nike shoes


christian louboutin sale


coach outlet online


mbt shoes


coach outlet online


coach outlet


ralph lauren


fitflops sale clearance


ralph lauren polo


michael kors outlet


ed hardy


christian louboutin shoes


cheap oakley sunglasses


coach outlet online


nba jersey


asics shoes


ugg boots


polo ralph lauren


ugg outlet


giuseppe zanotti sneakers


nike shoes on sale


prada outlet


canada goose


pandora bracelet


coach outlet online


lebron james shoes


jordan retro shoes


ralph lauren uk


cheap jordan shoes


coach outlet


michael kors outlet


mcm backpack


air jordan 4


polo ralph lauren


pandora bracelet


ugg boots


polo outlet


cheap mlb jerseys


oakley sunglasses


canada goose jackets


mlb jerseys


cheap ray ban sunglasses


coach outlet


mont blanc pens


cheap mlb jerseys


prada outlet stores


mont blanc


canada goose outlet


oakley sunglasses outlet


nike shoes


vintage nhl jerseys


ugg boots


prada outlet store


true religion outlet


nike outlet


lacoste shoes


polo ralph lauren pas cher


michael kors outlet online


jordan shoes


coach outlet store online


air jordan shoes


coach factory outlet


true religion jeans


michael kors outlet


ralph lauren polo


pandora outlet


mbt shoes clearance outlet


cheap jordans


valentino outlet


michael kors outlet clearance


nike shoes for men


polo outlet


true religion outlet


air jordan shoes


ralph lauren uk


mlb jerseys


oakley sunglasses


pandora jewelry


michael kors outlet


longchamp outlet online


ralph lauren uk


mont blanc pens


coach factory outlet online


michael kors outlet online


oakley sunglasses


fitflops sale clearance


michael kors outlet


air jordan retro


nike shoes for men


adidas outlet


ray ban pas cher


polo ralph lauren outlet online


ray bans sunglasses outlet


coach factory outlet


asics running shoes


adidas outlet


ralph lauren outlet


oakley sunglasses


canada goose jackets


michael kors outlet


canada goose outlet


ralph lauren


cheap ugg boots


coach outlet online


coach factory outlet


fred perry polo


cheap jordans


michael kors outlet


fred perry polo shirts


michael kors handbags sale


prada outlet


ray ban sunglasses


ralph lauren


fitflops clearance


ray ban sunglasses


longchamp handbags


adidas yeezy boost


polo ralph lauren outlet


true religion outlet online


pandora jewelry outlet


coach outlet


polo ralph lauren outlet online


canada goose


nike shoes for women


ralph lauren uk


polo outlet


coach outlet


nike outlet


nike outlet store


mont blanc outlet


adidas outlet online


nike shoes


fred perry outlet


asics outlet


true religion


canada goose jackets


cheap oakley sunglasses


fred perry polo shirts


ugg outlet


coach outlet store online


adidas outlet online


fitflop sandals


ralph lauren uk


valentino outlet


polo outlet


oakley sunglasses


ralph lauren outlet


coach outlet


adidas yeezy shoes


adidas yeezy


pandora rings


cheap nfl jerseys


yeezy boost


polo shirts


valentino shoes


fitflop sandals


adidas yeezy boost


ray ban sunglasses


michael kors outlet store


polo ralph lauren outlet


coach outlet online


ralph lauren


polo outlet


nike outlet store


ralph lauren polo


polo ralph lauren


cheap jordans


cheap jordan shoes


michael kors outlet online


oakley sunglasses wholesale


canada goose jackets


michael kors handbags


coach outlet online


mont blanc outlet


polo ralph lauren


uggs outlet


oakley sunglasses wholesale


prada outlet online


ralph lauren pas cher


oakley sunglasses wholesale


true religion outlet


michael kors outlet clearance


ralph lauren polo shirts


kate spade outlet


cheap oakley sunglasses


nike trainers


christian louboutin shoes


canada goose outlet


kate spade handbags


cheap oakley sunglasses


ralph lauren uk


oakley sunglasses wholesale


mont blanc pens


ralph lauren outlet


christian louboutin uk


kate spade handbags


michael kors outlet online


air jordan shoes


michael kors outlet


ralph lauren outlet


adidas nmd r1


coach factory outlet


ray ban sunglasses


nike air jordan 4


canada goose


lacoste shirts


pandora jewelry


polo outlet


giuseppe zanotti outlet


ray ban sunglasses


mulberry handbags


nike outlet store


ralph lauren outlet


ralph lauren


cheap ray ban sunglasses


michael kors outlet online


coach factory outlet


air jordan 4 retro


coach factory outlet


mbt shoes


michael kors outlet


nfl jerseys


ralph lauren uk


puma shoes


polo ralph lauren


michael kors outlet


cheap ugg boots


hermes belts outlet


polo ralph lauren outlet online


adidas outlet store


michael kors outlet online


coach factory outlet online


coach factory outlet


ray ban sunglasses for men


polo ralph lauren


yeezy shoes


coach outlet online


fitflop sale


ed hardy outlet


yeezy boost 350


hermes birkin


michael kors outlet clearance


fred perry shirts


christian louboutin outlet


pandora jewelry


michael kors outlet clearance


coach outlet online


ralph lauren outlet


oakley sunglasses


fitflops sale clearance


michael kors outlet clearance


valentino outlet store


polo ralph lauren outlet


valentino shoes


michael kors outlet online


pandora outlet


mbt outlet


cheap ray ban sunglasses


michael kors outlet online


longchamp outlet


pandora charms


christian louboutin shoes


fred perry clothing


christian louboutin sale


prada outlet store


ray ban sunglasses outlet


fitflops sale


cheap ray bans


cheap oakley sunglasses


mont blanc outlet


ed hardy clothing


coach factory outlet


canada goose


giuseppe zanotti shoes


nike shoes


michael kors outlet online


ralph lauren uk


coach factory outlet


michael kors outlet stores


polo shirts


cheap ray ban sunglasses


mulberry uk


coach factory outlet


coach outlet store online


michael kors outlet


kate spade bags


moncler outlet


kate spade outlet store


michael kors outlet clearance


michael kors outlet


ray ban


cheap jerseys wholesale


ray ban sunglasses


polo ralph lauren


coach outlet online


ray ban sunglasses wholesale


fred perry


yeezy boost 350


adidas yeezy shoes


polo ralph lauren outlet


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


coach outlet


coach outlet store online


kate spade outlet


coach outlet store online


adidas shoes for men


mlb jerseys


kate spade outlet online store


mbt shoes outlet


michael kors outlet online


coach factory outlet


ralph lauren outlet


mont blanc pens


cheap authentic nba jerseys


cheap jordans for sale


michael kors outlet store


canada goose outlet


ray ban sunglasses


coach outlet


longchamp


michael kors outlet


adidas outlet store


cheap oakley sunglasses


pandora outlet store


coach outlet online


ralph lauren polo


longchamp outlet


canada goose jackets


cheap uggs


coach factory outlet


cheap jordans for sale


nike shoes outlet


michael kors


jordan retro


mbt outlet


coach factory outlet


pandora outlet online


michael kors outlet clearance


polo ralph lauren outlet


ray ban sunglasses outlet


ralph lauren outlet


lacoste polo


nike shoes


ray ban sunglasses on sale


michael kors outlet


polo ralph lauren outlet online


christian louboutin outlet


cheap nhl jerseys


kate spade bags


nike outlet store


polo outlet


puma outlet


oakley sunglasses wholesale


michael kors outlet


mcm outlet


mont blanc


ugg outlet online


nike factory outlet


michael kors outlet clearance


mont blanc pens for sale


kate spade purses


lebron shoes


nike outlet


canada goose


michael kors outlet online


true religion jeans


michael kors outlet


ralph lauren


michael kors handbags clearance


nike shoes


true religion outlet store


polo ralph lauren


michael kors outlet clearance


polo ralph lauren outlet


cheap uggs


oakley sunglasses wholesale


mont blanc outlet


lunette ray ban


michael kors outlet


polo outlet


adidas shoes for women


nhl jerseys


adidas shoes


christian louboutin


polo ralph lauren


coach outlet


cheap oakley sunglasses


ralph lauren


ray ban sunglasses


coach outlet


michael kors outlet clearance


true religion outlet


fred perry clothing


coach outlet store online


true religion jeans sale


canada goose outlet


cheap oakley sunglasses


michael kors outlet online


canada goose outlet


michael kors outlet online store


cheap nike shoes


oakley sunglasses


oakley sunglasses wholesale


canada goose jackets


polo ralph lauren


christian louboutin shoes


michael kors outlet


polo ralph lauren


adidas yeezy shoes


coach outlet store online


michael kors outlet clearance


coach factory outlet


nike outlet


mlb jerseys wholesale


kate spade handbags


polo ralph lauren outlet online


adidas nmd


pandora jewelry


polo ralph lauren


cheap ugg boots


polo outlet


cheap ray ban sunglasses


michael kors outlet online


nike outlet store


oakley sunglasses


cheap jordans


kate spade outlet store


true religion outlet store


canada goose


cheap jerseys


oakley sunglasses wholesale


michael kors handbags


cheap ray bans sunglasses


michael kors outlet online


coach outlet


fitflops sale clearance


mlb jerseys wholesale


oakley sunglasses for men


pandora charms


ralph lauren shirts


michael kors outlet clearance


cheap mlb jerseys


fred perry polo


nike shoes


nike shoes outlet


polo outlet


valentino outlet store


ralph lauren shirts


yeezy boost 350 v2


michael kors handbags


adidas yeezy


lacoste outlet


canada goose outlet store


oakley sunglasses


michael kors handbags


yeezy boost


polo ralph lauren outlet


coach outlet store online


nike outlet


longchamp outlet store


coach outlet online


hermes outlet


pandora jewelry sale


coach outlet online


mulberry bags


true religion jeans


coach outlet clearance


coach outlet


michael kors outlet online


ralph lauren outlet


hermes outlet


lacoste clothing


coach outlet online coach factory outlet


oakley sunglasses wholesale


kate spade outlet online


cheap nba jersey


polo ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


fitflops sale


mcm bag


polo ralph lauren


adidas yeezy shoes


Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.