Osakkaan hyvittäminen – Vastikealennuksen laskentaopas

Kattava tietopaketti vastikehyvityksestä

Posted on Posted in 2018, AJANKOHTAISTA, Ajankohtaista toimistollamme 2018, Ajankohtaista toimistoltamme

Alkuvuodesta ilmestynyt kirja, Osakkaan hyvittäminen – Vastikealennuksen laskentaopas, antaa vastauksia moneen hankalaan kysymykseen. Kirjan kirjoittajat, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Aki Rosén ja Caverion Oy:n varatuomari, OTM Joachim Lindholmin käsittelevät vastikehyvityksen laskemista selkeästi ja käytännön kautta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö päättää, missä laajuudessa sen kunnossapitovastuulle kuuluvat korjaustyöt suoritetaan. Yhtiön ei kuitenkaan kannata teettää kunnossapitotöitä tarpeettomasti, joten ensiksi kannattaa selvittää, mitä rakennuksen osia osakkaat ovat jo remontoineet asianmukaisesti.

Osakkaalle on hyötyä siitä, että hänen huoneistossaan jo aiemmin tehdyt korjaukset voidaan huomioida taloyhtiön remontissa. On mahdollista, että huoneisto voidaan jättää kokonaan taloyhtiön remontin ulkopuolelle. Osakkeenomistajalla voi myös olla oikeus saada maksuosuuttaan taloyhtiön remontista alennettua eli vastikehyvitys.

Asunto-osakeyhtiölaissa ei kuitenkaan ole yksityiskohtaisia säännöksiä siitä, miten hyvitys käytännössä lasketaan. Vastausta on etsittävä asunto-osakeyhtiölain säännösten, yhtiöjärjestyksen ja erilaisten käytäntöjen ja oikeusperiaatteiden kautta. Rosénin ja Lindholmin kirjassa annetaan ohjeita ja neuvoja siitä, miten hyvittämiseen liittyviä ongelmia käytännössä ratkaistaan.

Kirjan on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy. Tilaa tästä.