2018AJANKOHTAISTAAjankohtaista 2018Ajankohtaista alallaAjankohtaista alalla 2018

Toukokuun lakikysymys: Mitä parvekkeella saa tehdä, mikä on kiellettyä?

Kesän koittaessa parveke herättää keskustelua: saako siellä grillata, ottaa aurinkoa vähissä vaatteissa tai tehdä muutostöitä. Mikä on sallittua, mitkä asiat laki kieltää?

Parveke, johon on kulkuyhteys vain osakehuoneiston kautta, on osa osakehuoneistoa. Tästä johtuen huoneiston haltijalla on oikeus käyttää ja kalustaa parvekettaan haluamallaan tavalla. Vaikka parvekkeet mielletään olohuoneen jatkeeksi, ei kuitenkaan mikä tahansa ole sallittua.

Muutostyöt

Parvekkeella saa tehdä muutostöitä. Muutostyöoikeus on kuitenkin rajoitetumpaa kuin huoneiston sisäpuolella. Yhtiö voi kieltää esimerkiksi työt, jotka saattavat vahingoittaa rakenteita tai lattian vedeneristystä. Muutostyöt eivät saa myöskään aiheuttaa esteettistä haittaa rakennuksen julkisivulle. Asukkaalla ei siten ole automaattista oikeutta asentaa isoja lautasantenneja, markiiseja tai vastaavia. Jos siis osakkaan muutostyö tai parvekekalusteet, -kasvit yms. vaikuttavat yhtiön julkisivuun, tarvitaan taloyhtiön lupa.

Äänet

Parvekkeella tapahtuvat toimet vaikuttavat herkemmin myös naapureiden elämään. Tästä johtuen metelöinti parvekkeella saattaa helpommin johtaa varoitukseen tai hallintaanottoon kuin metelöinti sisätiloissa.

Grillaus

Parvekkeella saa grillata, kunhan se tehdään turvallisesti. Vaikka järjestyssäännöissä grillaaminen parvekkeella olisi kielletty, ei yhtiö pysty siihen käytännössä puuttumaan, koska laki ei sitä kiellä. Grillaaja on itse vastuussa turvallisuudesta ja vastaakin huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista.

Oleskelu vähissä vaatteissa

Parvekkeella saa ottaa aurinkoa myös vähissä vaatteissa tai jopa alasti. Laki ei varsinaisesti kiellä alasti liikkumista julkisella paikalla, mutta julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teko siten, että se aiheuttaa pahennusta, on yleiseen järjestykseen kohdistuva rikos. Jos parvekkeella heilutaan alasti ja sieltä on suora näköyhteys ohikulkijoille, voi rikoksen tunnusmerkistö täyttyä. Varsinkin jos pihapiirissä on lapsia, täytyy olla varovaisempi. Parvekkeella saa siis viettää aikaa vähissäkin vaatteissa, kunhan pysyttelee katseilta suojassa.

Siisteys ja kunnostustyöt

Osakkaan kunnossapitovastuulla ovat parvekkeen pinnat ja huolellinen hoito. Osakkaan tulee siten huolehtia parvekkeen siisteydestä ja esimerkiksi lumen ja jään poistamisesta. Taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteet, seinät, vesieristeet ja kaiteet.