Parvekkeelle kertyvä lumi voi olla riski talon rakenteille – kuka vastaa sen poistosta?

Asukkaan kannattaa vilkaista parvekkeelle aika ajoin talvikauden aikana. Lumikasat, jää ja roskat voivat aiheuttaa vakavaa haittaa tai vahinkoa naapureille, jos asian antaa olla. Kenen vastuulla lumityöt sitten ovat, taloyhtiön vai osakkaan?

Huoneistoparvekkeen kunnossapitovastuu jakautuu lain mukaan osakkaan ja taloyhtiön kesken siten, että taloyhtiö vastaa pääasiassa sen ulkopinnoista. Näiden lisäksi yhtiön on huolehdittava parvekkeen vedenpoistojärjestelmän kunnosta, sillä se kuuluu talon perusjärjestelmiin. Koska parveke määritellään osaksi osakehuoneistoa, osakkaan tehtävä on pitää huolta sen sisäosista, erillisestä lattiapinnasta, kaiteen sisäpinnat ja sisäseinistä. Osakkaalle kuuluvasta kunnossapitovastuusta seuraa myös tiettyjä huolenpitovelvoitteita parvekkeella, johon lukeutuvat lumen, veden ja roskien poistaminen.

Mieti kaksi kertaa ennen kuin ryhdyt lumitöihin

Avonaiselle parvekkeelle kertynyt lumi tai jää voi sulaessaan aiheuttaa vahinkoa talon rakenteille. Samoin talvituiskun kuljettamat roskat saattavat tukkia vedenpoistojärjestelmän. Osakkaan tai asukkaan on ryhdyttävä hommiin heti, kun kinokset kasvavat liian suuriksi.

Suin päin ei kuitenkaan pidä ryhtyä lapioimaan lunta kaiteen yli, vaan ensimmäisenä täytyy huomioida turvallisuusseikat. Osakkaiden omatoiminen lumenpoisto voi aiheuttaa vaaratilanteita. Koska taloyhtiö on vastuussa kiinteistön turvallisuudesta, on suositeltavaa, että se antaa osakkaille ja asukkaille selkeät ohjeet lumitöihin. Usein taloyhtiö päätyy hoitamaan parvekkeiden lumenpoistot keskitetysti ja valvotusti huoltoyhtiön toimesta.

Parvekkeen talvikunnossapito, muista ainakin nämä asiat:

  • Tarkkaile parvekkeen kuntoa säännöllisesti talven aikana.
  • Huolehdi lumen, roskien ja jään poistamisesta ja varmista, että parvekkeen vedenpistojärjestelmä ei tukkeudu.
  • Varmista, että voit poistaa lumet parvekkeelta turvallisesti ennen kuin ryhdyt toimenpiteisiin.
  • Jos laiminlyöt sinulle osakkaana kuuluvaa velvollisuutta, voit joutua korvaamaan taloyhtiölle tai muulle henkilölle toiminnastasi aiheutuneen vahingon.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn