Vuoden nuori taiteilija

Vuoden nuori taiteilija

Toimistomme nimeää vuosittain lahjakkaan nuoren taiteilijan, jonka uraa tuemme teoshankinnalla.

Vuoden nuori taiteilija 2017: Iisa Maaranen

Toimistomme valitsema vuoden nuori taiteilija Iisa Maaranen inspiroituu arkisten asioiden kertomista tarinoista ja symboliikasta. Kuvien upeat sinisävyiset teokset ovat jatkossa nähtävillä Helsingin ja Tampereen toimistoillamme.

Iisa Maarasen töissä toistuu usein arkisia ja jokapäiväisiä asioita, jotka muuntuvat hänen töissään tarinoiksi ja symboleiksi. Maaranen kertoo inspiroituvansa vaikka kotona nurkissa pyörivistä pölyhiukkasista.

- Pölyhiukkasissa näen symboliikkaa välitilassa olevaan aineeseen. Sellaisen menneen kertymään, josta ihmiset haluavat päästä eroon, hän kertoo.

Viime aikoina Maaranen on maalannut varastoissa ja ruokakaupoissa olevia tavararyhmiä, joissa hän taas näkee symboliikkaa ihmisten ryhmittymiseen esimerkiksi erilaisiin yhteisöihin.

Maaranen kokee myös luonnon läsnäolon töissään tärkeäksi ja ajankohtaiseksi, ja teoksissa näkyykin usein elementtejä luonnosta.

- Viimeaikaisissa teoksissani luonnolla on ollut usein ulkopuolisen tarkkailijan rooli ihmisen maailmassa.

Maaranen kuvailee maalauksiaan monimerkityksellisiksi.

- Haluan jättää myös tulkinnalle tilaa ja olla avaamatta liikaa kaikkia tasoja.

Suunnittelutyö alkaa digitaalisesti

Maaranen kerää arjessa liikkuessaan havaintopankkia ottamalla kännykällä inspiraatiokuvia erilaisista asioista. Usein hän aloittaa teoksen suunnittelun piirtämällä ja siirtämällä piirroksen kuvankäsittelyohjelmaan, jossa hän sommittelee ja suunnittelee tulevan teoksen värimaailmaa.

- Usein teos kuitenkin alkaa ja saakin alkaa maalatessa elää omaa elämäänsä, eikä aina noudata alkuperäistä suunnitelmaa.

Maalausprojektien pituudet ideasta valmiiksi työksi vaihtelevat paljon. Maaranen maalaa usein useampaa teosta kerralla.

Opinnoista inspiraatio värimaailmaan

Kuvataideakatemiassa opintojaan viimeistelevä Maaranen kertoo maalaavansa paljon öljyväreillä, mutta inspiroituneensa viime aikoina yhä enemmän temperamaalauksesta.

- Temperatekniikassa maaliaine tehdään itse käyttämällä värien sideaineena esimerkiksi munankeltuaista. Tällä tekniikalla maalausjäljestä tulee hieman hohtavampi ja matampi kuin syvemmän ja kiiltävämmän jäljen tekevästä öljyväreistä, hän kertoo.

Maaranen kehuu Kuvataideakatemian materiaaliopin opettaja Malla Tallgrenia, joka on inspiroinut ja opettanut kokeilemaan erilaisia reseptejä tehdä itse värejä.

- Tämä värimaailma on ihan oma maailmansa, jossa voisi seikkailla loputtomiin ja kokeilla uusia juttuja. Haaveenani olisikin alkaa itse tehdä vielä enemmän väripigmenttejä luonnon omista raaka-aineista.

Kansainvälistä tunnustusta

Viime vuonna Maaranen osallistui kahden muun maisteriopiskelijan kanssa Belgiassa järjestettyyn eri taideakatemioiden yhteisnäyttelyyn. Näyttelyn yhteydessä järjestetyssä kilpailussa Maaranen sijoittui toiseksi.

- Vaikuttaa siltä, että varsinkin Keski-Euroopassa maalauksella on nykytaiteen välineenä vahvempi asema kuin Suomessa tällä hetkellä, hän sanoo.

Maaranen näkee kotimaisissa teoksissa selviä eroja jo ruotsalaiseen taiteeseen verrattuna. Hän kokee kansainväliset kontaktit rikkaudeksi, ja tulevaisuudessa Maaranen mahdollisesti suuntaakin hakemaan kokemuksia näyttelyistä ja taitelijaresidensseistä Suomen ulkopuolelta.

Vuoden nuori taiteilija 2016: Henna Jula

Kuvataiteilija Henna Jula on toimistomme valitsema vuoden nuori taiteilija. Teoksissa näkyy hänen kiinteä suhteensa Itä-Aasialaiseen estetiikkaan. Henna Jula on käynyt matkoillaan Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa, minkä lisäksi opiskeluajalla Taipeissa, Taiwanissa on ollut suuri merkitys hänen työhönsä.

- Itä-Aasialainen estetiikka sekä kiinalaiset ja japanilaiset tussimaalaukset ovat vaikuttaneet niin maalaustekniikkani muodostumiseen, tapaani sommitella kuin maalaamiini aiheisiin. Edelleen teoksissani on nähtävissä Taipein kasvitieteellisen puutarhan lootuslampi, Henna Jula kertoo.

Henna Jula on kuvataiteilija, joka valmistaa maalauspohjat töihinsä itse.

- Valitsen kankaan, valmistan kiilapuut ja teen pohjustuksen kankaalle. Pohjan pitää olla mahdollisimman tasainen ja valkoinen, koska teoksissa kuultavat vaaleat osat ovat valkoista maalauspohjaa, Jula kuvailee.

Varsinainen maalaustyö alkaa siitä, että hän rajaa asioita maalauksen ulkopuolelle ja keskittyy liikkeeseen. Työskennellessään Jula siirtelee maaliaineita ja värejä maalauskankaalla siveltimien ja erilaisten maalinesteiden avulla. Osa työstä valmistuu hylkimisreaktiossa, kun eri maaliaineet kohtaavat toisensa ja väri leviää orgaanista kuviota muistuttaen.

Kuvataiteilija Henna Jula (s. 1990) valmistuu kuvataiteen maisteriksi Helsingissä joulukuussa 2016. Taiteita hän on opiskellut myös mm. Oriveden opiston kuvataidelinjalla ja Taipein National University of the Arts’ssa Taiwanissa. Henna Julan teoksia voit nähdä toimistoissamme Helsingissä ja Tampereella.

Aiemmat valintamme vuoden nuoreksi taiteilijaksi ovat: Ilari Hautamäki, Jenni Yppärilä, Aki Turunen, Eeva-Riitta Eerola ja Inkeri Harri. Nuorten taiteilijoiden taidetta on nähtävillä toimistoissamme.  

Vuoden nuori taiteilija 2015: Ilari Hautamäki

Toimistomme valitsema vuoden nuori taiteilija on Ilari Hautamäki (s.1983), joka oli tänä talvena mukana myös Nuoret 2015 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa.

Ilari Hautamäki kertoi haastattelussamme töistään vapautuneesti: ”Teen abstrakteja maalauksia, joissa on esittäviä elementtejä. Työni jatkavat abstraktin maalauksen perinnettä, mukaillen nykymaalauksen keinoja. Lähestyn abstraktin maalauksen vakavasti otettua kenttää rennolla ja humoristisellakin tavalla. Näen että työni ovat uutta nykymaalausta, jossa yhdistyy erilaisia teemoja. Jos vertaan esimerkiksi 1950-luvun abstrakteihin töihin ja taiteilijoihin, niin työni lähtevät eri lähtökohdista.”

Hautamäki kertoo myös, että aikaisemmin hänen teoksensa olivat pelkistetympiä ja geometrisempia. ”Niissä esiintyi muun muassa horisontteja, avaruusteemoja ja grid-kuviointia. Pari vuotta sitten sivellin vapautui geometrisista muodoista ja kankaat alkoivat täyttyä runsaasti. Uusissa töissäni sivellinjälki on muuttunut sujuvammaksi. Maalausteni aiheina käytän muun muassa: orgaanisia kukkamaisia muotoja, pilviä, vettä, aihioita luonnosta, ympäristöstä. Yhdistelen kuvia vapaaseen tyyliin.”

http://www.ilarihautamaki.com/

Vuoden nuori taiteilija 2014: Jenni Yppärilä

Kuvataiteilija Jenni Yppärilä kuvaa töissään elinympäristöämme hymyilevin vedoin, monenkirjavien värisutien avulla. Paitsi värisuteja, niin Yppärilä rakastaa myös kotoisia kadunkulmia, mikä näkyy hänen kolmiulotteisissa, reliefimäisesti toteutetuissa töissään. Taiteilija kiertää eri paikkoja, seuraa ihmisten elämää ja kertoo siitä tarinan.  Hän haluaa vaikuttaa siihen, että vanhoja rakennuksia ei hävitettäisi. Tarina on tehty lempeästi hymyillen, ilman ulkopuolisen katsojan ironista otetta.

Oulaisissa vuonna 1980 syntynyt Jenni Yppärilä on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto Yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta 2010. Tätä ennen hän opiskeli kuvataidetta Kemi Tornion ammattikorkeakoulussa (Lapin AMK). Hän asuu ja työskentelee Tampereella. Was here-projektia on tukenut Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Pirkanmaan taidetoimikunta. Kuvissa näkyvät teokset on toteutettu sekatekniikalla.

http://www.jenniypparila.com/

Vuoden nuori taiteilija 2013: Inkeri Harri

Inkeri Harri on taiteilija, joka käyttää ilmaisussaan useita eri taidemuotoja: installaatiota, veistoksia, piirustuksia, videoita ja performansseja. Inkeri on valmistunut La Villa Arson - Ecole Nationale Supérieure d’Art et de Recherche in Nice vuonna 2005 ja Geneva’s University of Art and Design  vuonna 2009. Inkeri Harrin työ valittiin vuonna 2013 Nuoret 2013 -näyttelyyn.

http://www.inkeriharri.com/

Vuoden nuori taitelija 2012: Eeva-Riitta Eeerola

Eeva-Riitta Eerola on vuonna 1980 syntynyt lahjakas nuori taiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2010. Hän on opiskellut myös Pariisissa maineikkaassa École nationale supérieure des Beaux-arts’issa, ja hänen töitään on ollut esillä mm. Sara Hildénin taidemuseossa ja Galleria Katariinassa.

http://www.eevariittaeerola.com

Vuoden nuori taitelija 2011: Aki Turunen

Aki Turunen on vuonna 1983 vuonna syntynyt helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maiste­riksi maalaustaiteen koulutusohjelmasta syksyllä 2011. Hän on opiskellut maalausta myös Kööpenhaminassa Det Kongelige Danske Kunstakademissa. Hänen töitään on ollut esillä sekä Suomessa että ulkomailla.

Estetiikan dosentti Martta Heikkilä kirjoittaa Turusen teoksista puolestaan seuraavaa: Aki Turusen maalauksissa ja piirroksissa materiaali ja muisti saavat puheenvuoron. Turusen teosten ainesta ovat fantasia, johon kuin unessa yhdistyvät muistot lapsuudesta - taiteilijan sisarukset ja vanhemmat, säätilat, metsä ja välähdykset tietystä väristä. Turusen maalausvärien kirkkaus ja intensiivisyys perustuu kokemukseen värien painottomuudesta. Hahmon saavat järjestys ja epäjärjestys, jännite sommittelun tasapainon ja epäsymmetrian välillä. Näin maalaamisen ja piirtämisen ele asettuu kuvan pintaan halutulla lailla, täsmällisesti: tässä ja nyt.

http://www.akiturunen.com/