Kuuluuko tontin kohdalla olevan jalkakäytävän talvikunnossapito taloyhtiön vastuulle?

Kyllä. Taloyhtiöt ovat vastuussa tonttinsa kohdalla olevan jalkakäytävän tai tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta, vaikka muiden katualueiden kunnossapito kuuluu lähtökohtaisesti kunnan vastuulle. 

On kuitenkin mahdollista, että kunta on pääsäännöstä poiketen ottanut myös taloyhtiön viereisen jalkakäytävän kunnossapidon omalle vastuulleen. 

Taloyhtiö on tontinomistajana vastuussa siitä, että sen alueella kulkeminen on kaikille turvallista. Turvallisuutta ylläpidetään talviaikaan huolehtimalla muun muassa hiekoituksesta, lumenluonnista ja jäänpoistosta asianmukaisesti. Toimenpiteet koskevat pääsääntöisesti myös taloyhtiön viereistä jalkakäytävää. Taloyhtiö vastaa ensisijaisesti tontillaan aiheutuvista vahingoista, vaikka käytännön huoltotoimenpiteet olisi ulkoistettu erilliselle huoltoyhtiölle.

Vastuu kiinteistön alueen turvallisuudesta on ollut oikeuskäytännössä varsin ankaraa. Mikäli joku vaikkapa liukastuu taloyhtiön alueella, joutuu taloyhtiö usein korvaamaan loukkaantuneelle aiheutuneet vahingot. Vastuun voi käytännössä välttää vain hyvin poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi. Huolellisen toiminnan todistaminen esimerkiksi hiekoituksen suhteen voi olla erittäin haastavaa.

Onko mielessäsi taloyhtiöelämään liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin. Vastaamme seuraajiemme kysymyksiin myös Instagramin puolella.

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn