Kannabis haisee porraskäytävässä, epäilyksiä kotiviljelmistä – mitä taloyhtiö voi tehdä?

Mitä tehdä, kun porraskäytävässä leijuva imelä haju häiritsee asukkaita? Entä jos asukkaan epäillään harjoittavan huoneistossaan rikollista toimintaa? Kannabis herättää yhä useammin kysymyksiä taloyhtiöissä.

Porraskäytävässä leijaileva kannabiksen haju saattaa herättää tavallista herkemmin hälytyskellot. Ongelma voi viitata siihen, että jossain asunnossa rehottavat viljelmät. Ilmiön ympärille liittyy toisinaan myös rikollisuutta, mikä aiheuttaa asukkaissa yleistä turvattomuuden tunnetta.

Kun kyseessä on pelkästään porraskäytäviin tai huoneistoihin kulkeutuva kannabiksen poltosta johtuva toistuva hajuhaitta, taloyhtiöllä on mahdollisuus antaa vuokralaiselle ja osakkeen omistajalle varoitus häiritsevästä elämästä. Huumeiden kohdalla kynnys tarttua asiaan onkin yleensä tavallista alempi. Jos tilanne ei korjaannu, asunto voidaan jopa ottaa taloyhtiön haltuun kolmeksi vuodeksi yhtiökokouksen päätöksellä.

Taloyhtiöllä näyttötaakka

Hallintaanottomenettelyssä vaaditaan kuitenkin asukkaiden aktiivisuutta ja selkeitä todisteita siitä, milloin ja miten häiriö tapahtuu – eikä tämä ole aivan yksinkertaista.

– Taloyhtiöllä on hallintaanoton perusteesta aina näyttötaakka. Hallintaanotolle ei lain mukaan ole perustetta, jos esimerkiksi häiritsevällä elämällä on vain vähäinen merkitys muille asukkaille. Haittaa on seurattava pidemmän aikaa ja dokumentoitava tarkasti, jotta todistusaineisto oikeudessa on tarpeeksi vahva. Häiriötä kokeneiden asukkaiden on lisäksi tultava käräjille todistamaan. Monesti heitä on vaikea saada liikkeelle, asianajaja Aki Rosén muistuttaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn