Yhdessä kerrostalon kylpyhuoneessa havaittiin kosteusvaurio – voiko taloyhtiön johto sillä perusteella määrätä, että kaikki kylpyhuoneet remontoidaan?

Yksittäisen kylpyhuoneen kosteusvaurio ei suoraan oikeuta koko taloyhtiön kylpyhuoneiden remonttiin, mutta se voi olla syynä laajemman tarkastuksen ja mahdollisen remontin harkintaan.

Lähtökohtaisesti kylpyhuoneremonttia ei voida määrätä tehtäväksi taloyhtiön muiden huoneistojen kylpyhuoneisiin pelkästään sen perusteella, että yhden huoneiston kylpyhuoneessa on havaittu kosteusvaurio. Kuitenkin, jos kosteusvaurio herättää epäilyksiä muidenkin kylpyhuoneiden kunnosta, taloyhtiön hallitus voi harkita ammattilaisen suorittamaa tarkastusta kaikille kiinteistön kylpyhuoneille. Tällainen arviointi auttaa määrittämään mahdolliset kunnossapitotarpeet koko taloyhtiössä.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous voi tehdä enemmistöpäätöksen kylpyhuoneremontista eli kunnossapitotoimien suorittamisesta. Ennen yhtiökokousta on tärkeää tiedottaa ja keskustella osakkaiden kanssa suunnitelluista toimenpiteistä. Yhtiökokouksessa voidaan myös harkita asiantuntijan riskiarvioinnin esittämistä. Tämä auttaa osakkaita ymmärtämään remontin tarpeellisuutta ja mahdollisia seurauksia, jos töihin ei ryhdytä ajoissa. Vaikka yhden kylpyhuoneen kosteusvaurio yksinään ei sellaisenaan tarkoita koko talon kylpyhuoneiden remonttiin, se voi johtaa laajempaan harkintaan ja päätöksentekoprosessiin taloyhtiössä.

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn