Kysy taloyhtiöstä: Kuka ilmoittaa tehdystä asuntokaupasta taloyhtiölle ja kenelle ilmoitus tulee tehdä?

Menettelyt koskien tehtyä asuntokauppaa poikkeavat hieman tilanteen mukaan.

Mikäli yhtiön osakeluettelo ei ole vielä huoneistotietojärjestelmässä, asunnon uuden omistajan tulisi ilmoittaa tehdystä asuntokaupasta taloyhtiön isännöitsijälle tai hallitukselle. Jos kaupasta on maksettava varainsiirtovero, tulisi maksu tästä hoitaa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja on allekirjoitettu. Tämän jälkeen yhtiön isännöitsijälle tulisi toimittaa myös todistus varainsiirtoveron maksamisesta. Nämä ovat edellytyksenä sille, että uusi omistaja voidaan merkitä osakeluetteloon. Mikäli kaupassa on ollut kiinteistönvälittäjä mukana, vero maksetaan kaupanteon yhteydessä ja ilmoituksen varainsiirtoverosta tekee välittäjä. Usein välittäjä tekee ilmoituksen kaupasta ostajan puolesta.

Mikäli kyseessä on 1.1.2019 jälkeen perustettu taloyhtiö tai taloyhtiö on perustettu ennen tätä, mutta se on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, tulee uuden omistajan hakea omistuksena rekisteröintiä maanmittauslaitokselta kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoituksesta. Rekisteröinnin liitteenä tulisi toimittaa tehty kauppakirja ja myyjän yhteystiedot myyjän suostumuksen hankkimiseksi. Näissä tilanteissa ilmoitus maksetusta varainsiirtoverosta siirtyy suoraan rekisteriin, joten todistus maksetusta verosta ei tarvitse enää esittää.

Onko mielessäsi taloyhtiöelämään liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn