Kuukauden kysymys: Taloyhtiössämme on havaittu rottaongelma. Mitä tehdä?

Rottahavainnot ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa. Tautien levittämisen lisäksi rotat voivat pahimmassa tapauksessa jyrsiä taloyhtiöiden rakenteita ja tuhota kallista infrastruktuuria. Ongelmaan kannattaakin puuttua ajoissa.

Taloyhtiön rottaongelma saattaa liittyä leutoon talveen tai kiinteistön läheisyydessä sijaitsevaan rakennustyömaahan. Myös taloyhtiöiden ja asukkaiden toiminnalla on vaikutusta rottakannan kasvuun. Taloyhtiössä kannattaakin tarkastella, kuinka helpot olosuhteet pihamaalla vilistävällä rotalla on ruokailuun kiinteistön alueella. Ehjä jäteastia, jonka kansi myös pysyy kiinni, karkottaa rottia melko tehokkaasti. Jäteastioita täytettäessä ja tyhjennettäessä on tärkeää kannustaa asukkaita huolellisuuteen, jotta maahan ei kerry herkkuja ruokailijalle. Viemärissä asuvaa rottaa miellyttää erilainen viemäriin kaadettava ruokajäte. Linnuille tarkoitettu, maahan tippunut ruoka kelpaa myös rotille.

Rottien, kuten muidenkin tuholaisten torjunta on syytä jättää taloyhtiöissä ammattilaisten tehtäväksi. Ammattilainen voi arvioida, onko rottaongelmaa tarpeen lähteä torjumaan myrkytyksin vai turvautumalla erilaisiin loukkuihin. Torjunnan arvioiduista kustannuksista ja muun muassa taloyhtiön korjausbudjetin suuruudesta riippuu, voiko hallitus päättää torjuntatoimien tilaamisesta vai tuleeko asia saattaa yhtiökokouksen enemmistön päätettäväksi.

Jos rottaongelma on karannut käsistä ja muodostunut alueellisesti laajemmaksi ongelmaksi, kannattaa torjuntatoimia suunniteltaessa harkita yhteistyötä lähialueen muiden taloyhtiöiden kanssa. Rottayhdyskunta ei tonttien rajoja kunnioita.

Facebook
Twitter
LinkedIn