Kysy taloyhtiöstä: Taloyhtiömme pienehkössä autotallissa on autopaikka vain kahdelle osakkaalle. Pitääkö kaikkien osakkaiden maksaa autotallin remontti?

Tyypillisessä tilanteessa kaikki taloyhtiön osakkaat osallistuvat tasavertaisesti myös autotallin korjauskustannuksiin.

Jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa, se käytännössä vuokraa autopaikat osakkaille eli käyttäjille. Näin ollen kaikilla osakkailla on samanlainen mahdollisuus saada autopaikka käyttöönsä. Yhtiö kuitenkin rakennuksen omistajana huolehtii autotallin ylläpidosta ja korjauksista. Kaikki osakkeenomistajat osallistuvat näihin kustannuksiin vastikeperusteen kautta. Vastike määräytyy yhtiöjärjestyksen mukaan.

Jos autotallipaikat ovat osakkaiden hallinnassa (esimerkiksi niistä on annettu erilliset osakkeet tai ne on sidottu tiettyihin huoneistoihin), omistajat päättävät itse paikkojen käytöstä ja niiden mahdollisesta vuokraamisesta. Myös tässä tapauksessa taloyhtiö rakennuksen omistajana vastaa rakennuksen kunnossapidosta asunto-osakeyhtiölain 4 luvun mukaisesti – ellei autotallien kunnossapitoa ole yhtiöjärjestyksessä siirretty osakkeenomistajille. Yleensä kunnossapitovastuu esimerkiksi rakenteiden ja ulko-ovien osalta on yhtiöllä, jolloin se huolehtii korjauksista. Nämä kustannukset katetaan osakkailta perittävillä vastikkeilla. 

Lain mukaan on mahdollista määrätä vastikeperuste yhtiöjärjestyksessä myös siten, että vain autotalliosakkaat osallistuvat autotallien korjauskustannuksiin. 

Kuva: Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn