Kysy taloyhtiöstä: Kuka päättää taloyhtiön kylteistä?

Kyltit taloyhtiön pihalla ja yhteisissä tiloissa opastavat ja ohjaavat. Mutta miten niistä päätetään?

Kiinteistön ja rakennuksen kunnossapito kuuluu taloyhtiön vastuulle ja yhtiö päättää yhteisten tilojen ja piha-alueiden käytöstä. Tästä seuraa se, että erilaisten kylttien asentaminen taloyhtiön pihalle ja muihin yhteisiin tiloihin on lähtökohtaisesti yhtiön vastuulla ja päätettävissä.

Väliaikaisista ja turvallisuutta parantavista sekä lain edellyttämään toimintaan ohjaavista kylteistä voidaan useimmiten päättää hallituksen toimesta. Tällaisia kylttejä voivat olla esimerkiksi liukastumisvaarasta tai katolta putoavasta lumesta varoittavat tai pelastustietä ilmaisevat kyltit. 

Lisäksi on mietittävä, toimiiko kyltti opasteena vai kielletäänkö kyltillä tietynlainen toiminta. Mikäli kyltit merkittävästi vaikuttavat yhtiössä asumiseen, tulisi näistä päättää yhtiökokouksessa noudattamalla yhtiökokousta koskevia säännöksiä. 

Kylttien hankkimisessa on käytettävä harkintaa ja tarvittaessa kuulla asukkaita ennen niiden hankintaa. Kylttien ei tule rajoittaa osakkaiden ja asukkaiden normaalia elämää tai olla muutoinkaan kohtuuttomia. Esimerkiksi lasten leikkimistä piha-alueella ei voi kokonaan kieltää, mutta erilaisilla kylteillä voi pyrkiä ohjaamaan leikkimistä piha-alueella turvallisuuden vuoksi tai asukkaiden asumisolojen edistämiseksi.

Onko mielessäsi taloyhtiöelämään liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn