Kysy taloyhtiöstä: Voiko taloyhtiön pihaan kylvää kukkien siemeniä tai istuttaa taimia oma-aloitteisesti?

Kaunista kukkapenkkiä pihaan suunnittelevan osakkaan kannattaa alkuun varmistua siitä, onko kyseessä oleva piha-alue yhtiön vai osakkaan hallinnassa.

Kun piha-alue on taloyhtiön hallinnassa, osakkaalla ei ole oikeutta tehdä muutostöitä pihassa ilman yhtiön lupaa. Osakas voi kuitenkin käyttöoikeutensa nojalla, ns. huoneistokohtaisella piha-alueella, muun muassa sijoittaa pihakalusteita ja tehdä pienimuotoisia istutuksia. Käyttöoikeus ei kuitenkaan anna oikeutta istuttaa esimerkiksi puita. Tällaisen muutoksen salliminen on taloyhtiön vapaassa harkinnassa, eikä yhtiön tarvitse edes perustella kieltoa. Jos taloyhtiö kuitenkin antaa osakkaan muutostyölle luvan, on yhtiön yhdenvertaisen kohtelun tähden annettava myös toiselle pyytävälle osakkaalle lupa samanlaiseen muutostyöhön. Taloyhtiössä voidaan tehdä myös periaatepäätös siitä, minkälaisia toimenpiteitä osakas voi pihassaan tehdä. 

Pihan hallintaoikeus selviää yhtiöjärjestyksestä. Jos piha-alueesta ei ole yhtiöjärjestyksessä merkintää, kuuluu se taloyhtiön välittömään hallintaan. Hallintaoikeudesta tulee erottaa osakkeenomistajalle kuuluva piha-alueen käyttöoikeus, joka kuuluu osakkeenomistajalle riippumatta hallintaoikeuden haltijasta. Piha-alueen juridinen hallinta ei ole pääteltävissä siitä, onko piha esimerkiksi aidattu ja ainoastaan yhden huoneiston käytössä. Rivi- ja paritaloyhtiöissä huoneiston välittömässä läheisyydessä olevat aidatut pihat ovat yleisiä, vaikka ne kuuluvat tosiasiassa yhtiölle.

Onko mielessäsi taloyhtiön juridiikkaan liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn