Kuukauden lakikysymys: Mitä parvekkeella saa tehdä, mikä on kiellettyä?

Kesän lähestyessä monissa taloyhtiöissä pohditaan parveke-elämään liittyviä kysymyksiä: saako parvekkeella grillata, ottaa aurinkoa vähissä vaatteissa tai tehdä muutostöitä mielensä mukaan? Mikä on sallittua, missä asioissa lain raja tulee vastaan?

Muutostyöt

Parveke on osa osakehuoneistoa ja huoneiston haltijalla on oikeus käyttää ja kalustaa sitä haluamallaan tavalla. Ihan kaikki ei silti ole sallittua.

Parvekkeella saa tehdä muutostöitä. Muutostyöoikeus on kuitenkin rajoitetumpaa kuin huoneiston sisäpuolella. Yhtiö voi kieltää esimerkiksi työt, jotka voivat vahingoittaa rakenteita tai lattian vedeneristystä. Muutostyöt eivät saa myöskään aiheuttaa esteettistä haittaa rakennuksen julkisivulle. Näin ollen asukkaalla ei ole automaattista oikeutta asentaa isoja lautasantenneja, markiiseja tai vastaavia. Jos osakkaan tekemät muutostyöt, parvekekalusteet tai vaikkapa viherkasvit vaikuttavat merkittävästi rakennuksen julkisivuun, niille tarvitaan taloyhtiön lupa.

Äänet

Parveke-elämä vaikuttaa herkemmin naapureiden elämään kuin neljän seinän sisällä tapahtuvat toimet. Äänet parvekkeella saattaa siis helpommin johtaa varoitukseen tai huoneiston hallintaanottoon kuin metelöinti sisätiloissa.

Grillaus

Parvekkeella saa grillata, kunhan turvallisuussääntöjä noudatetaan huolella. Koska parveke kuuluu osakkaan hallintaan, taloyhtiöllä ei ole keinoja puuttua asiaan, vaikka järjestyssäännöt kieltäisivät grillaamisen. Grillaaja on itse vastuussa turvallisuudesta ja vastaa huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista. On tärkeää, että grillaaja varmistaa laitteen kunnon ja huolehtii tilan riittävästä tuuletuksesta. Lue lisää parvekegrillauksesta tästä.

Oleskelu vähissä vaatteissa

Parvekkeella saa ottaa aurinkoa myös vähissä vaatteissa tai jopa alasti. Laki ei varsinaisesti kiellä alasti liikkumista julkisella paikalla, mutta julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaava ja paheksuntaa aiheuttava teko, on yleiseen järjestykseen kohdistuva rikos. Jos parvekkeella heilutaan alasti ja sieltä on suora näköyhteys ohikulkijoille, voi rikoksen tunnusmerkistö täyttyä. Varovaisuutta vaaditaan etenkin, jos pihapiirissä on lapsia. Parvekkeella saa siis viettää aikaa vähissäkin vaatteissa, kunhan pysyttelee katseilta suojassa.

Siisteys ja kunnostustyöt

Osakkaan kunnossapitovastuulla ovat parvekkeen pinnat ja huolellinen hoito. Osakkaan tulee siten huolehtia parvekkeen siisteydestä ja esimerkiksi lumen ja jään poistamisesta. Taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteet, seinät, vesieristeet ja kaiteet.

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn