Mitä parvekkeella saa tehdä?

Kesän lähestyessä monissa taloyhtiöissä pintaan nousevat osakkaiden parveke-elämään liittyviä kysymykset: saako parvekkeella grillata, ottaa aurinkoa vähissä vaatteissa tai tehdä muutostöitä mielensä mukaan? Mikä on sallittua, missä asioissa lain raja tulee vastaan? Listasimme tärkeimmät asiat.

Sisustaminen ja muutostyöt

Parveke on osa osakehuoneistoa ja huoneiston haltijalla on oikeus sisustaa ja kaunistaa omaa ulkotilaa haluamallaan tavalla – kunhan kalusteet tai rönsyilevät viherkasvit eivät vaikuta merkittävästi rakennuksen julkisivun yhtenäiseen ilmeeseen. Parvekkeella saa myös tehdä muutostöitä, mutta muutostyöoikeus on rajoitetumpaa verrattuna huoneiston sisäpuolella tehtyihin uudistuksiin. Taloyhtiö voi kieltää esimerkiksi ratkaisut, jotka voivat vahingoittaa rakenteita tai lattian vedeneristystä. Muutostyöt eivät saa myöskään aiheuttaa esteettistä haittaa rakennuksen julkisivulle. Näin ollen asukkaalla ei ole automaattista oikeutta asentaa tilaan vaikkapa isoja lautasantenneja, markiiseja tai muita vastaavia rakennelmia.

Äänet

Parvekkeella saa normaaliin tapaan viettää elämää perheen ja ystävien kanssa. Satunnaiset juhlatkin ovat sallittuja, kunhan huomioi yörauhan ja äänenvoimakkuuden pysymisen kohtuullisella tasolla. On hyvä muistaa, että elämisen äänet kantautuvat parvekkeelta herkästi paitsi viereisiin asuntoihin myös kauemmaksi naapurustoon.

Grillaus

Parvekkeella saa grillata, kunhan turvallisuussääntöjä noudatetaan huolella. Koska parveke kuuluu osakkaan hallintaan, taloyhtiöllä ei ole keinoja puuttua asiaan, vaikka järjestyssäännöt kieltäisivät grillaamisen. Grillaaja on itse vastuussa turvallisuudesta ja vastaa huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista. On tärkeää, että grillaaja varmistaa laitteen kunnon ja huolehtii tilan riittävästä tuuletuksesta. Lue lisää parvekegrillauksesta tästä.

Auringonotto

Parveke kuuluu kotirauhan suojaan, ja siellä saa ottaa aurinkoa vähissä vaatteissa, jopa alasti – pysyen kuitenkin katseilta suojassa. Laki ei varsinaisesti kiellä alasti liikkumista julkisella paikalla, mutta julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaava ja paheksuntaa aiheuttava teko on yleiseen järjestykseen kohdistuva rikos. Jos parvekkeella liikutaan alasti, ja sieltä on suora näköyhteys ohikulkijoille, voi rikoksen tunnusmerkistö täyttyä. Muita ihmisiä ei saa tarkoituksella provosoida tai loukata. Hyvää käytöstä vaaditaan etenkin silloin, kun pihapiirissä on lapsia.

Siisteys ja kunnostustyöt

Osakkaan kunnossapitovastuulla ovat parvekkeen pinnat ja huolellinen hoito. Osakkaan tulee siten huolehtia parvekkeen siisteydestä ja esimerkiksi lumen ja jään poistamisesta. Taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteet, seinät, vesieristeet ja kaiteet.

Parvekeviljely ja istutukset

Omalla parvekkeella saa harrastaa parvekeviljelyä. Tilaan voi tuoda istustuslaatikon ja -ruukkuja, kunhan ne eivät vahingoita rakenteita. Jos kasvatusalustat ovat isoja ja niitä on paljon, on tärkeää varmistua riittävästä parvekkeen kantavuudesta. Lisäksi on huolehdittava siitä, että kaikki viherkasvit sijoitetaan parvekkeen sisäpuolelle, ei rönsyilemään pitkin ulkoseiniä. Parvekkeen ulkopuolelle asetetut kukkaruukut ja-laatikot voivat aiheuttaa jopa turvallisuusriskin.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Parvekelasit taloyhtiöön: Kuusi tärkeintä kysymystä

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn