Kuukauden lakikysymys: Pihamaa on melkoinen temmellyskenttä, millaista käytöstä taloyhtiö voi rajoittaa?

Kesäkuun lakikysymys: Kaunis pihamaa houkuttelee asukkaita viettämään paljon aikaa ulkosalla. Koirat juoksentelevat vapaana ja grilli kuumenee päivittäin. Nyt suunnitteilla on suuret pihajuhlat, joista yleensä aina aiheutuu muille häiriötä? Millaista käytöstä taloyhtiö voi pihamaallaan rajoittaa?

Joskus taloyhtiöt yrittävät kieltää kaiken sellaisen toiminnan, josta voi syntyä erimielisyyttä naapureiden välillä. Valitettavasti kaikkea ei voida eikä kannata kieltää. Kerrostalojen yhteinen sisäpiha on taloyhtiön hallinnassa olevaa aluetta, joten juhlien järjestäminen niissä ilman yhtiön lupaa voidaan kieltää. Sen sijaan osakkaan hallinnassa olevalla takapihalla, esimerkiksi rivitalohuoneiston takapihalla osakas saa viettää aikaa ystäviensä kanssa, mutta naapureita ei saa silloinkaan kohtuuttomasti häiritä. Ulkona oltaessa äänet kantautuvat kuitenkin herkemmin naapurin korviin.

Taloyhtiön pihamaa ei sovi  myöhäiseen juhlintaan

Takapihalla juhliminen saattaa aiheuttaa melua, joka häiritsee naapureita. Jos aikoo kutsua juhliin paljon vieraita, on kohteliasta ilmoittaa aikeistaan naapureille etukäteen. Näin he osaavat varautua tulevaan, eivätkä välttämättä piittaa äänistä. Ennen juhlia on myös hyvä vilkaista, mitä taloyhtiön järjestyssäännöissä sanotaan. Usein niissä on määräyksiä piha-alueiden käytöstä ja hiljaisuudesta. Tavallisesti hiljaisuus on määritelty ajalle 22–07. Hiljaisuutta tulee kunnioittaa, joten juhlat kannattaa pyrkiä lopettamaan hiljaisuuteen mennessä tai ainakin ne tulisi siirtää sisätiloihin. Vaikka juhlat jatkuvat sisätiloissa, hiljaisuusaika tulee huomioida.

Kaikki käy, mikä kuuluu normaaliin asumiseen

Hyvä lähtökohta on ajatella, että se mikä kuuluu normaaliin asumiseen ei voida järjestyssäännöissä tai yhtiön toimesta kieltää. Esimerkiksi ruuanlaitto kuuluu normaaliin asumiseen. Sen voi kieltää vain, jos siitä on turvallisuushaittaa tai sen kieltävät viranomaiset. Grillistä leviävä haju ei siis ole riittävä peruste kiellolle, mutta yhtiö voi edellyttää, että grillaaminen tapahtuu turvallisesti.

Joskus taloyhtiöt jopa pohtivat sellaista kieltoa, jonka mukaan koiria ei saa kävelyttää yhtiön sisäpihan kautta. Taloyhtiö ei voi olennaisesti kärsiä siitä, että koira kävelee sisäpihan poikki. Omistaja voi joutua korvaamaan taloyhtiölle aiheutuneet siivouskulut joissakin tilanteissa, mutta koiran ulkoilutuskiellolla sisäpihalla ei tähän ole vaikutusta.

Muidenkaan taloyhtiön kieltojen noudattamatta jättäminen ei välttämättä johda rangaistukseen. Ainoa pakkokeino taloyhtiöllä on asunnon haltuunotto, ja se on kuitenkin mahdollista vain, jos kiellon rikkomisesta aiheutuu olennaista haittaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn