Sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu avataan lokakuussa – siirron kanssa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä

Taloyhtiöt voivat pian siirtää kätevästi osakeluetteloiden tiedot Maanmittauslaitokselle. Jos yhtiön ja osakehuoneistojen tiedot ovat isännöintijärjestelmässä, kannattaa siirto tehdä kuitenkin vasta loppuvuodesta.

Ennen 1.1.2019 perustettujen taloyhtiöiden täytyy siirtää osakeluettelon ylläpito Maanmittauslaitokselle vuoden 2022 loppuun mennessä.  Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään kootaan aluksi tiedot taloyhtiöistä ja osakehuoneistoista. Uudet, vuonna 2019 perustetut taloyhtiöt ovat jo valmiiksi järjestelmässä. Kun tiedot osakehuoneistoista on viety huoneistotietojärjestelmään, voidaan osakehuoneistoille tehdä sähköisiä omistus- ja panttausmerkintöjä.

Tarkista kaikki tiedot huolella

Tietojen luovuttamista helpottaa sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu, joka avataan taloyhtiöiden käyttöön lokakuun 2019 aikana. Nyt avattavasta siirtopalvelusta hyötyvät pääasiassa pienet taloyhtiöt, joiden käytössä ei ole isännöintijärjestelmää. Päätös tietojen siirtämisestä on taloyhtiön hallituksen vastuulla.

Palvelu on rakennettu käyttäjäystävälliseksi ja nopeaksi tarjoamalla siirron pohjaksi esitäytettyjä tietoja taloyhtiöstä sekä osakehuoneistoista ja niiden omistajista. Työ on silti tärkeää tehdä huolellisesti ja esitäytettyjen tietojen tarkistukseen kannattaa varata aikaa. Ilmoitettavia tietoja ovat muun muassa yhtiön kaikki osakkeet ja niiden hallintaan liittyvät yksityiskohdat henkilö- ja osoitetietoineen. Jos osakkaan tietoihin tulee myöhemmin muutoksia, hänen tehtävänsä on ilmoittaa asiasta viipymättä Maanmittauslaitokselle.

Isännöintijärjestelmän tietoja voidaan hyödyntää – siksi siirron kanssa kannattaa vielä odottaa

Ylivoimaisesti suurimmalla osalla taloyhtiöistä ja isännöitsijöistä on käytössään isännöintijärjestelmä, jossa on ajantasaiset tiedot yhtiöstä ja osakehuoneistoista. Näitä tietoja voidaan hyödyntää pohjatietona osakeluettelon tietojen siirrossa.  Isännöintijärjestelmää hyödyntävien kannattaa odottaa tietojen siirrossa siihen asti, kunnes rajapinnat osakehuoneistorekisterin ja isännöintijärjestelmien välille valmistuvat. Arviolta tämä tapahtuu loppuvuodesta 2019.

Lue lisää sähköisestä osakehuoneistorekisteristä. 

Facebook
Twitter
LinkedIn