Asuntokauppaan erikoistunut asianajaja

Asuntokauppa vaatii aina huolellisuutta. Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva on Suomen johtava kiinteistöalan juridiikkaan erikoistunut asianajotoimisto. Asianajajamme ja lakimiehemme hoitavat kiinteistöjuridiikkaan liittyviä sopimus- ja riitatilanteita päivittäin. Tehtävämme on huolehtia, ettei riitoja synny tai että ne ratkeavat asiakkaan kannalta parhaalla tavalla. 

Yhteydenotto on maksuton.

Sovittuja riitoja
0 %
Tyytyväistä asiakasta
0 %
Asiakkaistamme suosittelee
0 %

Oikeudellista asiantuntemusta vaativissa tilanteissa ratkaisu löytyy aina

Asuntokauppa on monille ihmisille taloudellisesti ja henkisesti yksi elämän tärkeimpiä päätöksiä. Siksi on hyvä löytää asiantunteva kumppani avuksi – erityisesti, jos kohtaat kaupanteossa vastoinkäymisiä.  

Asuntokauppaan ja riitatilanteisiin erikoistuneet asianajajamme kertovat aina ymmärrettävästi ja rehellisesti mutkikkaista lakiasioista. Tunnemme asuntokauppaan liittyvän lainsäädännön yksityiskohtaisesti ja osaamme soveltaa sitä käytännössä. 

Mikäli huomaat riitatilanteen merkkejä, ota yhteyttä asianajajaan. Olemme konsultoineet asiakkaitamme menestyksekkäästi asuntokauppoihin liittyvissä riitaneuvotteluissa ja tuomioistuimissa.  

Kokenut asianajaja, joka tuntee alan

Olemme asiantunteva ja luotettava kumppanisi, kun kohtaat asuntokaupassa vastoinkäymisiä tai tarvitset konsultointia, joko myyjän, ostajan tai kiinteistönvälittäjän roolissa.  

Tarjoamme yksityishenkilöille myös asuntokaupan neuvonantoa, laadimme kauppaan liittyviä asiakirjoja ja avustamme neuvotteluissa sekä erilaisten viranomaislupien hakemisessa.  

Ota heti yhteyttä meihin, kun tarvitset asuntokauppaan erikoistunutta asianajajaa. 

Juridiset palvelumme asuntokaupassa

  • Kauppakirjan laadinta, kommentointi ja tarkistaminen 
  • Kaupan kohteen oikeudellisten riskien selvittäminen 
  • Välittäjän vastuukysymykset 
  • Asunto-osakeyhtiön ja kaupan osapuolten väliset suhteet 
  • Kuntotarkastajan ym. asiantuntijan vastuukysymykset 
  • Viranomaisluvat: rakennus- ja toimenpideluvat, käyttötarkoituksen muutokset 
  • Riita-asioiden hoitaminen 

Yhteydenotto on maksuton.

Lisätietoja asuntokaupasta

Asiantuntijamme vastaavat yleisimmin arveluttaviin kysymyksiin liittyen asuntokauppaan. 

Ostajan on hyvä muistaa, että hänellä on lainmukainen selonottovelvollisuus. Asunnon ostajan velvollisuuksiin lukeutuu velvollisuus tarkastaa asunto ”normaalilla huolellisuudella”. Teknistä tarkastusta tai rakenteiden avausta ei välttämättä tarvitse suorittaa, jos prosessin aikana ei ilmaannu mitään poikkeuksellista. Jos kuitenkin asunnosta löytyy esimerkiksi viitteitä kosteusvaurioihin, tilanne on syytä selvittää rakennusalan ammattilaisen toimesta ennen kauppakirjan allekirjoittamista. Toisinaan ostajat saattavat myös edellyttää, että kohteeseen teetetään kuntotarkastus ennen kuin ostotarjouksesta tulee sitova. Eniten kuntotarkastuksia tehdäänkin vanhempien erillis- ja rivitalojen kaupassa.  

Vaikka myyjän tulee antaa kiinteistönvälittäjälle kaikki mahdolliset tiedot myyntikohteesta, ostajan kannattaa silti olla omatoiminen ja valpas etenkin kosteusvaurioihin liittyvissä epäilyksissä. Asuntokaupoilla ei voi tarpeeksi painottaa varovaisuutta.  

Ostajan tulee lisäksi perehtyä hyvissä ajoin ja huolellisesti kaikkiin asuntoa ja taloyhtiötä koskeviin asiakirjoihin ennen ostotarjouksen tekemistä. Asunto-osakeyhtiössä etenkin kunnossapitotarvesuunnitelma ja selvitys suoritetuista korjauksista kannattaa käydä läpi ajan kanssa.   

Asunnon myyjä voi joutua vastuuseen kohteessa ilmenevistä virheistä ja antamistaan tiedoista, vaikka hän käyttäisikin kiinteistönvälittäjää.  Asunnon myyjän tehtävä on antaa ostajalle oikeat ja riittävät asiakirjat paitsi asunnosta myös taloyhtiöstä sekä oikeat ja riittävät tiedot kohteesta. Näitä ovat muun muassa asunnon nykyinen kunto, tehdyt remontit ja korjaukset, asunnon erityisominaisuudet sekä puutteet ja korjaustarpeet. Kaikki erityisominaisuudet ja tiedossa olevat virheet tulee yksilöidä kauppakirjaan.    

Tärkeimmät dokumentit, jotka ostajalle tulee antaa, ovat isännöitsijäntodistus liitteineen ja taloyhtiön yhtiöjärjestys. Lisäksi myyjän tulee saattaa ostajan tietoon kaikki asuntoon tai taloyhtiöön liittyvät asiat, joilla voi olla vaikutusta kaupan syntyyn. Asuntokauppalain mukainen myyjän tiedonantovelvollisuus koskee myös taloyhtiön rakennuksen kuntoa sekä menneitä ja tulevia remontteja ja asumiseen vaikuttavia seikkoja myös laajemmin. Jos esimerkiksi lähiaikoina on edessä putkiremontti, ostajalle tulee kertoa projektiin liittyvistä käytännön yksityiskohdista, jos ne ovat myyjän tiedossa.   

Asunnon tai kiinteistön ostaminen ei aina onnistu ongelmitta. Asuntokauppariita saattaa puhjeta yllättäen, mikäli asunnosta tai kiinteistöstä ilmenee ennalta-arvaamattomia virheitä. Virhe voi johtua esimerkiksi myyjän tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnistä, tai salaisesta, taloudellisesta tai oikeudellisesta virheestä. Tyypillisimpiä virheitä, joista asuntokauppariita saa alkunsa, ovat kosteus- ja homevauriot. 

Avustamme myös asuntokauppaan liittyvissä riitatilanteissa. Lue lisää tai ota yhteyttä. 

Tarvitsetko juridista apua asuntokauppaan liittyen?

Lähetä yhteydenottopyyntö lomakkeen kautta, niin olemme sinuun yhteydessä. 

Yhteydenotto on maksuton.