Autopaikan käyttäminen väärään tarkoitukseen herättää helposti kiistaa – näin säilytät naapurisovun

Osakas tai asukas ei voi säilyttää tai tehdä autopaikallaan ihan mitä vain. Väärinkäytöksiin kannattaa puuttua taloyhtiön taholta hyvissä ajoin, jotta aiheesta ei pääse syntymään kiistoja asukkaiden kesken. 

Autopaikat aiheuttavat helposti ylimääräistä päänvaivaa taloyhtiössä. Jos autopaikkasäännöt eivät ole selkeitä osakkaille ja asukkaille, uhattuna ovat paitsi viihtyisyys myös turvallisuus. Jos osakas alkaa säilyttämään autopaikallaan sille kuulumattomia asioita tai hänen autotallinsa on pääasiassa romuvarasto, asia on hyvä ottaa puheeksi. Mitä autopaikalla sitten saa säilyttää, mikä on kiellettyä?  

Mopoautot ja mönkijät

Mopoauto vertautuu kokonsa puolesta pieneen henkilöautoon, ja sen pysäköinti autopaikalle on sallittua ja suotavaa. Viime vuosina mopoautojen suosio on kuitenkin laantunut ja tilalle ovat tulleet isokokoiset mönkijät. Ohjaamoilla varustetut mönkijät muistuttavat vahvasti autoa ja niitä voi pitää autopaikalla. Jos osakas tai asukas haluaa paikan mopoautolleen, hän on samassa asemassa niiden kanssa, jotka hakevat paikkaa autolleen.

Moottoripyörät ja mopot

Moottoripyörät ja pienemmät mopot kuuluvat moottoriajoneuvojen luokkaan, ja niitä voi periaatteessa pitää autopaikalla. Mikäli taloyhtiöllä on autopaikoista kuitenkin pulaa, autojen omistajat kiilaavat mopojen ohi. Ruuhkaisessa tilanteessa moottoripyörän omistajalle ei ole pakko luovuttaa pysäköintipaikkaa. 

Asuntoauto- ja vaunu

Iso asuntovaunu kiinnittää helposti huomion autopaikalla. Se ei kuitenkaan kuulu sinne, ellei autopaikkoja satu olemaan taloyhtiössä yli tarpeiden. Autopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti moottoriajoneuvojen pysäköintiin eikä asuntoauto tai -vaunu sisälly tähän kategoriaan.

Peräkärry, veneen traileri ja muut isot tavarat

Autopaikka on tarkoitettu ajoneuvojen pysäköintiin – ei mihinkään muuhun. Siksi peräkärrylle ja trailerille täytyy etsiä toinen säilytyspaikka. Autopaikalla ei voi säilöä mitään muutakaan siihen kuulumatonta tavaraa, vaikkapa kanoottia tai venettä.

Mitä autotallissa saa säilyttää?

Osakkaalla on hallintaoikeutensa puitteissa oikeus päättää, mitä hän autotallissaan säilyttää. Hallintaoikeutta rajoittavat kuitenkin autotallin käyttötarkoitus, pelastuslaki ja kemikaalilainsäädäntö. Koska tilan pääasiallinen käyttötarkoitus on auton säilyttäminen, autolle tulee aina löytyä riittävästi tilaa. Autotallin palokuorman pitäisi pysyä hallinnassa pitämällä paikka siistissä järjestyksessä ja vapaana turhasta romusta. Autotallissa ei saa käsitellä palavia nesteitä tai kaasuja, ja sähkölaitteiden kanssa pitää olla valppaana. Yleinen käytäntö on, että autotallissa voi olla säilytyksessä yksi vaihtorengaskerta. Pelastuslaitosten sivuilta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet autotallissa säilytettävistä tavaroista.

Autopaikan vuokrasopimuksen irtisanominen tai hallintaanotto

Samat säännöt kuin muussakin asumisessa pätevät autopaikkoihin. Jos autopaikkaa käytetään sääntöjen vastaisesti esimerkiksi asuntovaunun jatkuvaan säilytykseen, voidaan autopaikan vuokrasopimus irtisanoa sopimusrikkomuksen perusteella. Samoin osakashallintaisia autopaikkoja tulee käyttää siihen, mihin ne on tarkoitettu, eli auton pysäköintiin. Asunto-osakeyhtiölaissa säädetyt huoneiston hallintaanottoperusteet soveltuvat myös autopaikkaosakkeisiin, joten paikka on mahdollista ottaa yhtiön hallintaan jatkuvien väärinkäytösten takia. Hallintaanoton edellytyksenä olevan rikkomuksen on kuitenkin oltava olennainen. Olennainen rikkomus voisi olla käsillä, jos esimerkiksi autopaikalla säilytetään venettä tai muuta tavaraa, joka on muiden autopaikkojen käyttäjien tiellä. 

Kirjavinkki!

Autopaikat taloyhtiössä -opas selvittää autopaikkojen eri hallintamuodot ja tyypit sekä niiden sallitut käyttötavat.
Tilaa oma oppaasi tästä.

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn