Katsaus vuoteen 2019 – tiivistä työtä, kiinnostavia keskusteluja ja juhlahumua

Kuluneen vuoden aikana toimistossamme ovat olleet pinnalla lakimuutokset ja vilkkaat keskustelut mielenkiintoisista aiheista. Lisäksi tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n perustamisesta.  

Purkavaan uusrakentamiseen liittyvä päätöksenteko helpottui 

Asunto-osakeyhtiöiden päätöksenteko rakennusten purkamisesta ja uusrakentamisesta helpottui merkittävästi, kun asunto-osakeyhtiölain muutokset astuivat voimaan maaliskuun alussa. Kun aiemmin myönteinen päätös urakan aloittamiseen vaati kaikkien osakkaiden suostumuksen, nyt yhtiökokous voi tietyissä tilanteissa päättää asiasta 4/5:n määräenemmistöllä. Muutos tarjoaa taloyhtiöille uusia varteenotettavia mahdollisuuksia hyvän asumisen edistämiseksi.

Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asiantuntijat olivat mukana lakimuutoksen valmistelun työryhmässä ja järjestivät useita aiheeseen liittyviä koulutuksia hyvissä ajoin ennen lakimuutoksen voimaantuloa. 

– Monet taloyhtiöt ovat halunneet selvittää uuden toimintatavan tarjoamat mahdollisuudet. Olemme tehneet selvityksiä ja käynnistäneet hankkeita noin 10–15 yhtiössä. Usein kysymys on ollut kiinteistöistä, joissa kaikki tai osa rakennuksista on melko huonossa kunnossa. Tämän lisäksi olemme mukana lukuisissa perinteisen lisä- täydennysrakentamisen hankkeissa, asianajaja Jaakko Kanerva kertoo. 

Tärkeän aiheen parissa meillä työskentelee joukko alan parhaita lakiosaajia. Tutustu tästä purkavaan uusrakentamiseen liittyvään palvelupakettiimme.

Uusi työaikalaki on herättänyt paljon kysymyksiä

Vuoden 2020 alussa työelämässä tapahtuu muutoksia, kun uuden työaikalain soveltaminen alkaa. Tämä vaikuttaa myös isännöintiyritysten arkeen ja työsuunnitteluun. Kuluvan syksyn aikana olemme muistuttaneet niistä asioista, jotka on syytä huomioida uudesta laista.

Työsuhdejuridiikkaan erikoistunut asianajaja Jarmo Asikainen kertoo, että isännöintiyritysten runsas kiinnostus uuden työaikalain tuomiin muutoksiin ja mahdollisuuksiin on yllättänyt tiimin. 

– Meiltä kysytään paljon lakiin liittyvistä käytännön järjestelyistä. Varmaan tyypillisin kysymys on se, vaikuttaako uusi työaikalaki isännöitsijöille maksettaviin kokouspalkkioihin ja kokousajan käsittelyyn. Toisaalta moni yritys on alkanut miettiä työaikajärjestelyjään laajemminkin, Asikainen sanoo.

Työoikeustiimin asianajaja Keijo Kaivanto kertoo, että isännöintiyritykset ja kiinteistöpalveluyritykset ovat pyytäneet konsultointiapua erityisesti työsopimusten päivittämiseen ja uusimiseen uuden työaikalain mukaiseksi. Sopiminen joustotyöajasta ja nykyistä laajemmasta liukuvasta työajasta kiinnostaa samoin kuin paikallinen sopiminen työaikapankista.

Näistä asioista keskusteltiin 

Edellä mainittujen teemojen lisäksi olemme julkaisseet verkkosivuillamme juttuja liittyen muun muassa taloyhtiön arkeen ja johtamiseen, asuntovuokraukseen ja asuntokauppaan. Vuoden ylivoimaisesti luetuin juttu on ollut ”Kahdeksan kysymystä taloyhtiön hallituksen kokouksista”. 

Keväällä 2019 keskustelua herätti runsaasti myös Airbnb-vuokraaminen. Miljoonabisnekseksi Suomessakin kasvanut toiminta on synnyttänyt taloyhtiöissä ikäviä lieveilmiöitä, kuten melua, sotkua ja ramppaamista porraskäytävissä. Lehdistössä esille nousseet ns. salahotellit kirvoittivat lisäksi kysymyksiä lyhytaikaisen ja ammattimaisen vuokraustoiminnan rajaviivasta. Kirjoitimme aiheesta täällä.

– Taloyhtiöiden selvä huolenaihe on häiriköinnin ja vahinkotilanteiden lisääntyminen. Tänä vuonna onkin huomattu, että monet taloyhtiöt ovat osakkaiden suostumuksilla sisällyttänyt yhtiöjärjestykseen kiellon vuokrata huoneistoja majoitustoimintakäyttöön, asianajaja Marina Furuhjelm kertoo. 

Loppuvuoden kuuma aihe liittyi ilmalämpöpumppujen asennukseen. Turun hovioikeudessa ratkottiin osakkaan luvattoman ilmalämpöpumpun kohtaloa. Pumppu sai jäädä paikalleen, sillä hovioikeus katsoi, että siitä on muille asukkaille vähän haittaa ja asukkaalle hyötyä. Ratkaisu oli yllättävä, sillä aiemmin vastaavassa tapauksessa hovioikeus päätyi täysin toisenlaiseen lopputulemaan. Lue juttu tästä.

Juhlahumua ja tiukkaa työtä läpi vuoden

Tänä vuonna tuli täyteen 20 vuotta Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n perustamisesta. Sen kunniaksi otimme käyttöömme juhlalogon ja pyrimme muutenkin olemaan tavallista enemmän esillä.  Esimerkiksi Isännöintipäivillä osastomme oli varsin värikäs. Toimistomme on juhlavuoden aikana myös kasvanut, kun peräti kolme uutta asiantuntijaa aloitti tehtävissään. 

Vuosi huipentui lokakuun loppupuolella, kun kutsuimme asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja ystäviä viettämään iltaa kanssamme Juhlasali G18:sta. Katso kuvia tilaisuudesta Facebook-sivultamme.

– Toimistomme hieno henkilökunta ja asiakkaamme ovat ansainneet komean juhlavuoden. Samalla on kuitenkin tehty lujasti töitä. Toimiston tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä toimeksiantoja on tänä vuonna tullut kaikkien aikojen ennätysmäärä. Tästä on hyvä jatkaa sekä vanhojen että uusien asiakkaiden kanssa, toimitusjohtaja Kai Haarma toteaa. 

Facebook
Twitter
LinkedIn