Kuukauden kysymys: Kaksi kysymystä palovaroittimesta

Kuka vastaa palovaroittimesta, kun kyseessä on vuokrasuhde? Entä kuka vastaa asunto-osakeyhtiössä palovaroittimen patterin vaihtamisesta, jos kyse on a) sähköjärjestelmään kytketty palovaroitinjärjestelmä tai b) ei sähköjärjestelmään kytketty palovaroitinjärjestelmä eli ns. tavallinen palovaroitin. 

Lain mukaan huoneiston haltija on velvollinen huolehtimaan siitä, että asunto varustetaan riittävällä määrällä palovaroittimia. Vuokrasuhteessa palovaroittimen hankinnasta ja kunnossapidosta vastaa siis asukas, eli vuokralainen. Vastuu siirtyy asunnon omistajalle, kun asunto on tyhjillään vuokrasuhteiden välissä. Siksi omistajat usein hankkivat itse asuntoon palovaroittimet. Tällaisessa tapauksessa vuokralainen on kuitenkin vuokrasuhteen aikana velvollinen tarkistamaan palovaroittimien toimintakunto säännöllisin välein. 

Asunto-osakeyhtiössä sähköverkkoon kytkettyjen asuntokohtaisten palovaroittimien uusimisesta ja paristonvaihdosta vastaa taloyhtiö. Huoneiston haltijalla, eli lähtökohtaisesti osakkeenomistajalla, on kuitenkin velvollisuus huolehtia palovaroittimen säännöllisestä testaamisesta. 

Ei-sähköjärjestelmään kytketystä palovaroitinjärjestelmän hankinnasta, paristonvaihdosta ja testaamisesta vastaa huoneiston haltija.

Palovaroittimien toiminnan testaaminen unohtuu asukkailta helposti. Siksi on tärkeää, että asiasta muistutetaan taloyhtiössä säännöllisesti. Testaus on tarpeen tehdä kuukausittain, eikä se yleensä vaadi muuta kuin testinapin painalluksen.

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn