Kuukauden kysymys: Tarvitaanko lintujen ruokintaan taloyhtiön lupa, voinko asettaa lintulaudan parvekkeelleni tai ikkunalaudalleni?

Lähtökohtaisesti lintujen ruokintaa ei ole kielletty taloyhtiössä lainsäädännöllä. Taloyhtiön järjestyssäännöt voivat kuitenkin ohjeistaa toisin. 

Järjestyssäännöt voivat kieltää lintujen ruokinnan paitsi yleisillä alueilla myös asukkaiden omilla parvekkeilla tai ikkunalaudoilla. Ennen lintulaudan asentamista kannattaa siis tarkistaa, mitä taloyhtiön järjestyssäännöissä tarkalleen ottaen lukee. Myös kaupunki tai kunta voi kieltää lintujen ruokinnan tietyillä alueilla, joten varmista ympäristöviranomaisilta oman kotipaikkakuntasi linjaukset asiaan liittyen. 

Vaikka taloyhtiön järjestysäännöt eivät kieltäisi lintujen ruokintaa, toiminta täytyy järjestää siten, ettei se haittaa naapureita tai muita asukkaita. Eräistä naapuruussuhteista annetun lain mukaan kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi liasta tai melusta. Täytyy muistaa, että lintujen ruokinnan seurauksena voi syntyä epäsiisteyttä, esimerkiksi ruuantähteistä ja ulosteesta. Ruokintapaikka onkin hyvä välillä siivota.

Lintulaudan asettamiseen ikkunalaudalle on pyydettävä lupa taloyhtiöltä, sillä osakkaalla ei lähtökohtaisesti ole hallintaoikeutta huoneistoa rajoittavien seinien ulkopuolelle. Vaikka parveke olisi osakkaan hallinnassa, myös siitä on syytä keskustella taloyhtiön kanssa. Näin toimimalla vältytään epäselvyyksiltä. 

Facebook
Twitter
LinkedIn