Näistä asioista taloyhtiöissä kinastellaan kesäisin

Kesä tuo tullessaan tutut kinastelun aiheet moniin taloyhtiöihin. Tyypillisesti tunteita kuumentavat naapurin parvekkeelta leijaileva grillin tuoksu, lasten kesäleikit ja vesimaksut.

Talven hiljaiselon jälkeen kesäelämä taloyhtiössä voi tuntua joistakin suorastaan riehakkaalta. Tiukka katse ikkunaverhon takaa kohdistuu pihamaalle, jossa pelataan jalkapalloa istutusten läheisyydessä. Ärsyyntymiskynnys on kovilla myös vesimaksujen suhteen. Tietyt teemat herättävät vuodesta toiseen kysymyksiä ja vihaisia yhteydenottoja taloyhtiön hallituksen tai isännöinnin suuntaan.

Naapuri grillaa taas!

Ei kannata hermostua kesken leppoisan parvekehetken, jos tunnet sieraimissasi makkaran tuoksun. Nimittäin parvekkeella saa grillata, kunhan turvallisuussääntöjä noudatetaan. Parveke kuuluu osakkaan hallinta-alueeseen, joten taloyhtiö ei voi puuttua asiaan – vaikka järjestyssäännöt kieltäisivät toiminnan. Jos grillaaminen pilaa päiväsi toistuvasti, asiasta kannattaa keskustella hyvässä hengessä naapurin kanssa. Lue lisää parvekegrillauksesta tästä.

Pihamaasta tuli lasten temmellyskenttä

Vilske vain lisääntyy pihalla alkukesästä, kun koulut päättyvät ja kelit lämpenevät. Lasten pihaleikeistä syntyvät kiistat nousevat ajoittain jopa iltapäivälehtien otsikoihin. Välillä riitely menee niin pitkälle, että taloyhtiö päättää kieltää lasten leikit yleisellä alueella. Ulkoleikit kuitenkin kuuluvat normaaliin elämään eikä niitä noin vain voida rajoittaa hallituksen päätöksellä. Kaikilla asukkailla on yhtäläiset oikeudet pihan käyttöön ja taloyhtiöelämään kuuluvat äänet ja erilaiset elämisen tavat.

Taloyhtiö voi kuitenkin rajoittaa esimerkiksi jalkapallon pelaamista tietyillä alueilla. Se on perusteltua, jos esimerkiksi autot tai arvokkaat istutukset ovat jatkuvassa vaarassa. Leikkien kieltäminen kokonaan vaatii puolestaan kaikki osakkaiden suostumuksen. On tärkeää, että perheissä keskustellaan lasten kanssa säännöistä ja muiden asukkaiden huomioimisesta

Naapuri ei osallistu pihatalkoisiin

Jälleen vain kourallinen asukkaita kesäkukkien istutustalkoissa! Vaikka naapurin puuttuminen yhteisestä tekemisestä harmittaa, täytyy kuitenkin muistaa, ettei yksittäistä osakasta voi pakottaa mukaan talkootoimintaan. Jos väkeä ei saada mukaan tarpeeksi, taloyhtiön velvollisuus on järjestää tehtävien suorittaminen muulla tavoin. Talkoista pois jääviltä osakkailta ei voi periä ylimääräistä vastiketta tai muulla tavalla velvoittaa heitä suorittamaan taloyhtiölle korvauksia poisjäännistään.

Vedenkulutus vaivaa mieltä

Yksi perinteinen kesäajan kiistakapula on vesimaksut. Epäselvyyttä aiheuttaa se, kuuluuko vesimaksuja maksaa, jos asukas viettää koko kesän mökillään. Kyllä, vesimaksut on maksettava säntillisesti, missä ikinä lomaileekin. Rivitaloissa taas pohditaan ajoittain, pitääkö sen asukkaan, jolla on iso piha, maksaa enemmän kastelusta koituvia vesimaksuja. Näin ei ole, vaan vesimaksu maksetaan asunnossa asuvien henkilöiden mukaan.

Artikkelissa asiantuntijana lakimies OTM Tommi Leppänen

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn