Kiinteistöjuristin matkassa: Jääräpäinen hallitus saattaa väittää yhtä, vaikka todisteet kertovat muuta – pahimmillaan muut osakkaat uskovat sokeasti kaiken

Taloyhtiön hallitus väitti, että muutamat yhtiön osakkaat yrittävät parantaa huoneistoaan taloyhtiön kustannuksella eikä siksi suostunut korjaamaan sen vastuulle kuuluvia viallisia vesiputkia. Totuus paljastui lopulta karvaalla tavalla kaikille, kun kohtuuhintaisesta korjaustyöstä napsahti taloyhtiölle oikeudessa kallis lasku.

Rivitaloyhtiössä ilmeni rakentamisaikaisten virheiden johdosta vuosien mittaan useita vesivahinkoja, jotka johtuivat käyttövesiputkien jäätymisestä talvipakkasilla. Syynä ongelmaan oli rakennusten alapohjaan vedettyjen putkien puutteellinen eristys ja kylmän ulkoilman pääsy alapohjatilaan. Muutamissa yhtiön asunnoissa osakkaat olivat omien remonttiensa yhteydessä vetäneet uudet käyttövesiputket katon kautta, minkä jälkeen jäätyminen oli loppunut. Osalla ongelma kuitenkin jatkui, jolloin he kääntyivät taloyhtiön hallituksen puoleen asian korjaamiseksi. Osakkaat hankkivat tarjoukset jo valmiiksi: remontin hintalapuksi esitettiin noin 7 000 euroa.

Hallitus ei yllättäen suostunutkaan korjaukseen. Yhtiökokouksessa se sai kaikki osakkaat uskomaan, että korjausta vaatineilla oli vain tarkoitus teettää lattiaremontti muiden osakkaiden kustannuksella ja että putket korjataan linjasaneerauksessa joskus myöhemmin. Hallitus ohjeisti osakkaita juoksuttamaan vettä kylmillä keleillä, jotta ongelmilta vältyttäisiin jatkossa.

Päätös oli kaikin tavoin erikoinen, sillä putket ovat lain mukaan yhtiön vastuulla. Pattitilanteessa osakkailla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin viedä asia oikeuteen. Jutun puinti oli pienimuotoinen farssi, jossa taloyhtiön puolelta yritettiin esimerkiksi todistaa, että taloyhtiö on purkukunnossa.

Älä anna yhdelle kohtuuttomasti valtaa

Taloyhtiötä oli hallinnoitu vuosia enimmäkseen omin voimin, ilman ulkopuolisen ammattilaisen apua. Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Matti Kasson mielestä tässä tehtiin ensimmäinen virhe. Varsinainen ongelma oli kuitenkin jääräpäinen hallitus, joka seurasi puheenjohtajaansa. Muiden mielipiteitä ei kuunneltu eivätkä arviot korjaamisen kuluista kiinnostaneet. Tapaus on lisäksi kallis opetus siitä, kuinka yksinkertaisesta asiasta voidaan tehdä monimutkainen.

– Taloyhtiön olisi pitänyt kuunnella asiantuntijoita eikä uskoa maallikkopuheenjohtajaa. Vaikka osakas olisi ollut väärässä, korjaukseen olisi siitä huolimatta kannattanut ryhtyä. Oikeuteen lähteminen oli kallis riski ja korjauksen hinta siihen nähden pieni. Taloyhtiöltä on tyystin puuttunut riskinhallinta, Kasso sanoo.

Kasso on ennenkin kohdannut sokeasti johtajaansa seuraavia hallituksia. Niissä yksi ihminen on syystä tai toisesta tottunut aina hoitamaan kaiken ja saa näin kohtuuttoman paljon valtaa. Osakkaat ovat puolestaan tyytyväisiä, kun asiat hoituvat kuin itsestään. Pahimmillaan ”isännän” aseman saanut henkilö alkaa ajamaan omaa etuaan muiden huomaamatta. Ottaa vaikkapa itselleen työstään korvaukseksi lisää varastotilaa.

– Kaikkien osakkaiden pitää olla kiinnostuneita taloyhtiön asioista ja osallistua aktiivisesti yhtiökokouksiin. Lisäksi kannattaa muistaa, että ammatti-isännöitsijälle on tilausta myös pienissä taloyhtiöissä, Kasso ohjeistaa.

Miten oikeusjutussa sitten kävi? Taloyhtiö hävisi odotetusti jutun ja joutui maksamaan oikeudenkäyntikuluja yhteensä 50 000 euroa korkoineen. Putkien korjauksen hinnaksi tuli lopulta 5 000 euroa. Kun taloyhtiön osakkaille paljastui todellisuus, hallitus lähti siltä istumalta vaihtoon.

Mistä taloyhtiössä yleisimmin riidellään, onko kiistan paisuminen mahdollista estää ennen kuin päädytään oikeuteen? Tässä juttusarjassa käymme läpi yleisimmät eripuran aiheuttajat ja pohdimme, miten ongelmilta voitaisiin välttyä.

Lue sarjan muita osia:

Laadi vuokrasopimus tarkasti – kuka hoitaa huoneiston epäkohdat kuntoon, lista liitteeksi

Hankala osakas voi aiheuttaa paljon hallaa – pysy asiassa, luota asiantuntijoihin

Hajuhaitta johti huoneiston hallintaanottoon — taloyhtiön keskusteleva ote ja rauhallinen toiminta kannatti

Kun taloyhtiö ummistaa silmänsä ongelmilta

Facebook
Twitter
LinkedIn