Mukkelis makkelis – kevättalvi tuo keskusteluun liukastumiskorvaukset

Kaaduin jäisellä jalkakäytävällä Espalla. Housuihin reikä ja polvesta verta. Tuli mieleen vanha Speden sketsi, missä taiteilijalle kävi samalla tavalla ja alkoi huutaa kipua ja korvauksia. Huomatessaan miten surkean mökin kohdalla onnettomuus sattui, hän raahautui viereisen ökytalon eteen ja jatkoi huutamista.
Jokatalviset kysymykset korvauksista ja vastuusta liukastumisissa ja jäiden tippumisista ovat taas ajankohtaisia. Muutaman vuoden takainen korkeimman oikeuden ennakkopäätös kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan rikostuomiosta jäiden tippumisen vuoksi johti laajaan keskusteluun ja siihen, että urakalla kiristettiin huoltoyhtiöiden sopimusehtoja. Tuo tapaus oli kuitenkin ääritapaus ja rikosoikeudelliset seuraamukset ovat harvassa.Vahingonkorvauksia kyllä saa ja kiinteistönomistaja on liki ankarassa vastuussa. On miltei mahdotonta osoittaa, että kaikki mahdollinen on tehty vahingon estämiseksi. Korvaukset onneksi saadaan kiinteistöjen vakuutuksista, ja vakuutusyhtiö korvaa riitelynkin. Tarjolla on sellainenkin lisäturva, että myös rikosprosessin kulut korvataan. Sakkoja nyt tietysti ei.

Minulla olisi ollut varma maksaja, koska kaaduin oikeusministeriön kohdilla. Mutta päädyin valtion haastamisen sijaan ostamaan laastaria ja paikkauttamaan housut. Ja eipä pari satasta olisi kipua korvannut.

Ilmastonmuutoskaan ei taida ehtiä liukkautta pelastamaan, ja se taitaa pikemminkin vaihtaa jään tilalle tulvavedet. Niinpä – taas Spedeä mukaillen – Adios Los Jakomäkilös, lähden Epsanjaan.

 

Petteri Kuhanen
Asianajaja, varatuomari, OTL

Facebook
Twitter
LinkedIn