Näin pääset eroon hankalasta vuokralaisesta

Ongelmallisen vuokrasuhteen päättäminen voi pahimmillaan olla pitkä ja kivinen tie vuokranantajalle. Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Joel Sariola kommentoi kuvitteellista tarinaa, jossa vuokralainen heittäytyy hankalaksi.

Vuokranantaja ja vuokralainen allekirjoittavat vuokrasopimuksen hyvässä hengessä. Koska asuntoon löytyi kätevästi tutun tuttu ja kuulopuheiden perusteella rehti tapaus, vuokranantaja jättää henkilön luottotiedot ja muut yksityiskohdat tarkistamatta. Eihän hän ennenkään ole joutunut pulaan vuokralaisten kanssa.

Kommentti: ”Vuokranantaja teki virheen heti alussa. Vaikka vuokralaisten kanssa asiat ovat aiemmin sujuneet, henkilön taustat täytyy varmistaa. On tärkeää muistaa, että luottotietojen tarkistaminen ei aina kerro koko totuutta maksukyvystä. Useimmat vuokranantajat eivät jaksa viedä maksamattomia vuokria tuomioistuimen käsittelyyn, jolloin henkilöllä ei välttämättä ole maksuhäiriömerkintää. Vuokranantajan kannattaa lisäksi varmistaa vuokralaisen työpaikka, selvittää tulotiedot ja olla yhteydessä edelliseen vuokranantajaan.”

Kokonainen vuosi sujuu mukavasti, kunnes eräänä päivänä vuokranantajan korviin kantautuu tietoja viinanhuuruisista juhlista asunnossa. Asiasta keskusteltaessa vuokralainen vakuuttaa parantavansa tapansa. Pian tämän jälkeen vuokranantaja huomaa, että vuokratkin ovat jo pidemmän aikaa tipahdelleet tilille pahasti myöhässä. Niistäkin vuokralaisella on selitys jo valmiina: reistaileva terveys on johtanut raha-asiat raiteiltaan mutta asia on korjaantumassa. Vuokranantaja yrittää olla ymmärtäväinen, mutta ei voi olla pohtimatta asukkaan rehellisyyttä. Tekisi mieli päättää vuokrasuhde nopeasti, mutta onko tähän mitään mahdollisuuksia?

Kommentti: ” Eipä oikeastaan. Koska tässä tapauksessa sopimus on ollut voimassa yli vuoden, vuokranantajan irtisanomisaika on lain mukaan puoli vuotta. Jos vuokralainen päättäisi itse lähteä, huoneisto olisi jo kuukauden kuluttua vapaa, mutta sellaista yllätystä harvemmin tapahtuu. Vuokranantajalla ei ole nopeaa ratkaisua, sillä vuokrat ovat edelleen myöhästymisistä huolimatta maksettu ja juhliminenkin on satunnaista.”

Aika kuluu ja asiat menevät entistä pahemmin solmuun. Vuokrat eivät ole ilmestyneet vuokranantajan tilille enää kolmeen kuukauteen ja taloyhtiökin ottaa yhteyttä: Asunnossa melutaan lähes joka ilta ja rappukäytävässä ramppaa jatkuvasti epämääräistä porukkaa. Vihdoinkin on aika ottaa kovat keinot käyttöön!

Kommentti: ”Lain mukaan riittävä peruste vuokrasopimuksen purkuun on vuokranmaksun laiminlyöminen tai vakuuden maksamatta jättäminen, huoneiston käyttäminen sovitusta poikkeavaan tarkoitukseen sekä häiritsevä elämä tai huoneiston huono hoito. Purkuun riittävä rikkomus on myös terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi säädetyn vaatimuksen rikkominen, kuten jatkuva tupakointi. Näin ollen sopimuksen purkuun on nyt selkeät perusteet. Koska vuokrarästejä on kerääntynyt kahden kuukauden ajalta, vuokranantajan ei tarvitse edes antaa vuokralaiselle varoitusta. Jos perusteena olisi ollut vain häiritsevä elämä, vuokralaiselle olisi lain mukaan pitänyt antaa varoitus ja mahdollisuus tilanteen korjaamiseen.”

Vuokranantaja purkaa vuokrasopimuksen sääntöjen mukaan. Hän vierailee asunnossa ja ojentaa vuokralaiselle kirjallisen purkamisilmoituksen. Ilmoituksessa mainitaan purkamisperuste (vuokrien maksamatta jättämäinen ja häiritsevä elämä) ja vuokrasuhteen päättymisajankohta. Vuokranantaja huokaa helpotuksesta saadessaan nimen kiltisti paperiin. Muuten tehtävä olisi pitänyt antaa haastemiehelle. Vuokrasopimus on purettu, mutta vuokranantajan piina jatkuu: vuokralainen on päättänyt pysyä asunnossa viimeiseen asti.

Kommentti: ”Vuokranantajalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hakea häätöä. Häädön toimittajat ulosottoviranomaiset tuomioistuimen päätöksen perusteella. Vuokranantajan kannalta ikävä uutinen on se, että irtisanomis- tai purkusopimuksen käsittely voi kestää käräjäoikeudessa useita kuukausia. Ikävän vuokralaisen kanssa voi joutua pulaan pitkäksi ajaksi, joten korostan vuokralaisen taustojen tarkistamista huolellisesti ennen vuokrasuhteen solmimista.”

Facebook
Twitter
LinkedIn