Vuokralaisen valinta: Neljä vinkkiä vuokranantajalle

Uuden vuokralaisen valinta vaatii tarkkuutta, mutta päätöstä ei kannata kuitenkaan liikaa viivytellä. Satsaa erityisesti asuntonäyttöön ja haastattele potentiaalisia ehdokkaita.

Loppukesä on aikaa, jolloin uudet opiskelijat etsivät kuumeisesti asuntoja ja kysyntä vuokra-asunnoista on usein kovimmillaan. Asuntonäytöllä vuokralainen pääsee konkreettisesti arvioimaan sitä, onko asunto häntä varten. Toisaalta asuntonäyttö on vuokranantajalle oiva tilaisuus tutustua vuokralaisehdokkaisiin tarkemmin.

Koostin neljä tärkeintä vinkkiä vuokranantajalle hyvän vuokralaisen löytämiseen.

1. Suorita asuntonäyttö jo edellisen vuokralaisen aikana

Vuokranantajalla on asuntoa uudelleen vuokrattaessa oikeus näyttää huoneistoa seuraavalle ehdokkaalle jo edellisen asukkaan vuokrasuhteen aikana. Kalustettu asunto on lähtökohtaisesti kodikkaampi kuin tyhjillään oleva asunto ja antaa hyvän kuvan vuokrakohteen potentiaalista. Parhaassa tapauksessa asunnon vuokrausta harkitseva pääsee itse haastattelemaan asunnon nykyistä asukasta asunnon viihtyvyydestä. Ajoissa suoritettu asuntonäyttö auttaa vuokranantajaa kenties välttämään epätoivottuja tyhjiä kuukausia asunnossa.

2. Anna asunnosta totuudenmukainen kuva

Asunnosta ja sen kunnosta ei ole syytä käyttää ylisanoja. Sen sijaan kannattaa rehellisesti kertoa myös kohteen puutteista. Jos uusi asukas joutuu muuton jälkeen pettymään valintaansa, joudut pahimmassa tapauksessa etsimään asuntoon jo pian uuden vuokralaisen. On selvää, että parhaan ja pitkäaikaisimman vuokralaisen löydät, kun hän on myös itse tyytyväinen asuntoon. Tällöin hän varmasti pitää myös itse asunnosta hyvää huolta.

3. Haastattele vuokralaiskandidaatteja

Massanäytöt eivät välttämättä ole paras tapa löytää sopiva vuokralainen. Kun järjestät näytön vain muutamalle ehdokkaalle, pääset samalla jututtamaan hakijoita henkilökohtaisesti. Keskustelujen perusteella pystyt arvioimaan vuokralaisehdokasta ja hänen vuokranmaksukykyään tarkemmin.

4. Tee päätös vuokralaisesta harkitusti, mutta älä viivyttele liikaa

Vuokra-asuntoja on nykyään paljon tarjolla varsinkin sesonkien ulkopuolella ja kauempana keskustasta. Kilpailu säntillisistä vuokralaisista onkin toisinaan kovaa. Päätöksenteossa ei kuitenkaan kannata sortua vauhtisokeuteen. Esimerkiksi luottotiedot on aina syytä tarkistaa. Vuokranantaja voi lisäksi tiedustella vuokralaisehdokkaalta, onko hänellä mahdollisesti edeltäviä vuokranantajia, jotka voisivat antaa suosituksen.

Joka tapauksessa tärkeintä on pyrkiä varmistamaan ennen vuokrasopimusta, että vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan ja pitää asunnon siistinä. Tässä ei tietysti aina voi onnistua. Mahdollisiin vuokranmaksulaiminlyönteihin tai muihin sopimusrikkomuksiin on syytä puutua varhaisessa vaiheessa.

Mikko Ravi,
asianajaja, varatuomari

Lue lisää:

Kiikarissa ensimmäinen vuokra-asunto? Ohjeet vuokralaiselle

Facebook
Twitter
LinkedIn