Kysy taloyhtiöstä: Mistä tietää, onko piha-alue osakkaan hallinnassa ja mikä merkitys tiedolla on?

Rivi- ja paritaloyhtiöissä piha voi tuntua asukkaasta ”omalta”, vaikka käytännössä näin ei välttämättä ole. Piha-alueen hallintaoikeus kannattaa selvittää etenkin silloin, kun on aikeissa tehdä alueella muutostöitä.

Pihan hallintaoikeus tarkistetaan ensimmäiseksi yhtiöjärjestyksestä. Jos piha-alueen hallinnasta ei löydy merkintää, se kuuluu taloyhtiön välittömään hallintaan. Tässä tapauksessa osakas ei voi esimerkiksi ryhtyä muutostöihin omin päin ilman taloyhtiön lupaa. Hallintaoikeudesta tulee erottaa osakkeenomistajalle kuuluva piha-alueen käyttöoikeus, joka kuuluu osakkeenomistajalle riippumatta hallintaoikeuden haltijasta.

Taho, jonka hallussa piha-alue on yhtiöjärjestyksen mukaan, vastaa myös alueen kunnossapidosta. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka hallintaoikeus kuuluisi taloyhtiölle, on osakkeenomistajalla silti normaali huolenpito- ja hoitovelvollisuus huoneiston välittömässä käytössä olevalla alueella. Tyypillisesti siihen sisältyvät nurmikon leikkuu ja istutusten hoito. Jos osakkeenomistaja on toteuttanut piha-alueella muutostöitä, hänen täytyy huolehtia niiden kunnossapidosta, vaikka alue kuuluisi taloyhtiön hallintaan.

Osakkaan suorittamalle muutostyölle tämän hallinnassa olevalla piha-alueella voidaan lain mukaan asettaa ehtoja tai se voidaan myös kieltää. Piha-alueen muutostöihin saatetaankin puuttua hieman herkemmin kuin huoneiston sisäisiin remontteihin. Tämä johtuu siitä, että piha-alueen muutokset voivat vaikuttaa kielteisesti rakennuksen yleisilmeeseen ja aiheuttaa näin haittaa taloyhtiölle tai muille osakkeenomistajille. Ehdot ja kiellot täytyy kuitenkin perustella hyvin. Ääritapauksessa muutostyön kieltäminen ilman pätevää syytä voi synnyttää asunto-osakeyhtiölle tai toiselle osakkaalle vahingonkorvausvelvollisuuden.

Onko mielessäsi taloyhtiön juridiikkaan liittyvä kysymys? Laita meille viestiä sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kak-laki.fi. Pyrimme vastaamaan sarjassa mahdollisimman moniin lukijoidemme esittämiin kysymyksiin.

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn