Kiinteistöjuristin matkassa: Hankala osakas voi aiheuttaa paljon hallaa – pysy asiassa, luota asiantuntijoihin

Joskus taloyhtiön asukkaiden tai osakkaiden joukosta löytyy asioiden hankaloittaja, jonka ansiosta yksinkertaisestakin tulee monimutkaista. Mitkä asiat on syytä muistaa, kun huomaa asioivansa oikukkaan henkilön kanssa?

Asianmukaisesti valmisteltu ja toteutettu linjasaneerausurakka sai eräässä helsinkiläistaloyhtiössä absurdin käänteen, kun yksi osakkaista haastoi hallituksen jäsenet ja isännöitsijän oikeuteen syyttäen heitä huolimattomuudesta ja virheistä. Sekavia vaatimuksiaan osakas perusteli sillä, että hänen hallitsemassaan liikehuoneistossa tehtiin ainoastaan purkutyöt, ei lainkaan asennustöitä. Huoneisto oli näin ollen jäänyt käyttökelvottomaan tilaan.

Todellisuudessa myymälähuoneisto oli kuulunut linjasaneeraussuunnitelmaan siinä missä kaikki muutkin liiketilat. Syy, miksi työ oli kuitenkin kyseisen huoneiston kohdalla keskeytynyt toukokuussa 2016, johtui jatkuvasta häiriköinnistä: valmiita viemäriasennuksia käänneltiin, siporex-seinien muurauksia purettiin ja ovenkarmeja rikottiin.

Linjasaneerauksen sabotoinnin lisäksi paljastui, että osakas teetti keskeytyksen jälkeen huoneistossaan remontin ilmoittamatta asiasta taloyhtiölle. Lopulta hän jätti yhtiövastikkeetkin maksamatta yhdeksän kuukauden ajalta.

Osakkaan häiriköinnin ja laiminlyöntien takia taloyhtiö antoi varoituksen huoneiston hallintaanotosta. Sen yhteydessä häntä kehotettiin päästämään linjasaneerausurakoitsija pikimmiten huoneistoon, jotta työt saadaan suoritettua loppuun. Kun mitään ei tapahtunut, yhtiökokous päätti loppuvuodesta 2016 ottaa huoneiston taloyhtiön hallintaan. Häätö suoritettiin toukokuussa 2017, jonka jälkeen remontti saatettiin loppuun.

Osakkaan epämääräiset vaatimukset remontin suhteen ja sekava toiminta huipentui siihen, että linjasaneerauksen päätyttyä hän haastoi yllättäen useita henkilöitä oikeuteen. Siellä hänen kanteensa hylättiin.

Luota asiantuntijoiden apuun kaikissa ongelmatilanteissa

Yksikin vaikea asukas voi laittaa toiminnallaan koko taloyhtiön pakan sekaisin. Taitavat manipuloijat onnistuvat monesti saamaan muitakin mukaan kelkkaansa. Pahimmillaan oikukkaan osakkaan tempauksia selvitellään oikeudessa. Tähän on muutamaan otteeseen törmännyt myös asianajaja Annika Kemppinen.

– Vaikka edellä mainitussa tapauksessa lopputuloksen saattoi jo etukäteen arvata, prosessi oli asianosaisille henkisesti raskas. Vaatimukset olivat sekavia ja niiden selvittelyyn kului huomattavasti aikaa. Vaikeassa paikassa vastaajilla oli kuitenkin hyötyä siitä, että he olivat toimineet linjasaneerauksen aikana huolellisesti. Asioita ei ratkottu yksin, vaan eri vaiheissa luotettiin teknisten ja juridisten asiantuntijoiden apuun, Kemppinen toteaa.

Huolehdi, että kaikesta jää merkintä

Hankalan osakkaan kanssa asioidessa kannattaa pysyä valppaana, mutta rauhallisena. Provosointi vain pahentaa asioita. Kaukaa viisas huolehtii asiantuntija-avun lisäksi asioiden huolellisesta dokumentoinnista.

– Jos oikeuteen päädytään, puoli voittoa on jo se, että paperit ovat kunnossa: sähköpostit, päivämäärät ja muut. Tässä tapauksessa kantajalla itsellään ei ollut minkäänlaisia todisteita vaatimustensa tueksi. Hän ei esimerkiksi käyttänyt sähköpostia, vaan hoiti kaiken kanssakäymisen suullisesti. Mukaan mahtui matkan varrella varmasti monta väärinymmärrystä, Kemppinen kertoo.

Muista myös viestintä

Kemppinen muistuttaa, että viestinnän merkitystä taloyhtiössä ei koskaan voi korostaa liikaa – etenkin ison remontin aikana. Se on yksi hyvä keino välttää erimielisyydet. Useimmiten riidat syntyvätkin siitä, että osapuolet eivät tunne tarpeeksi hyvin asumisen ja päätöksenteon pelisääntöjä. Tiedottaa kannattaa silloinkin, kun asia tuntuu itsestään selvältä.

Mistä taloyhtiössä yleisimmin riidellään, onko kiistan paisuminen mahdollista estää ennen kuin päädytään oikeuteen? Tässä juttusarjassa käymme läpi yleisimmät eripuran aiheuttajat ja pohdimme, miten ongelmilta voitaisiin välttyä.

Lue sarjan muita osia:

sekä taloyhtiön oikeudenkäyntikulut noin 10 000 euroa korkoineen.

Mistä taloyhtiössä yleisimmin riidellään, onko kiistan paisuminen mahdollista estää ennen kuin päädytään oikeuteen? Tässä juttusarjassa käymme läpi yleisimmät eripuran aiheuttajat ja pohdimme, miten ongelmilta voitaisiin välttyä.

Kuva: Unsplash

Lue sarjan aiempia osia:

Jääräpäinen hallitus saattaa väittää yhtä, vaikka todisteet kertovat muuta – pahimmillaan muut osakkaat uskovat sokeasti kaiken

Laadi vuokrasopimus tarkasti – kuka hoitaa huoneiston epäkohdat kuntoon, lista liitteeksi

Hajuhaitta johti huoneiston hallintaanottoon — taloyhtiön keskusteleva ote ja rauhallinen toiminta kannatti

Kun taloyhtiö ummistaa silmänsä ongelmilta

Facebook
Twitter
LinkedIn