Riita poikki ja kokoussäännöt haltuun

Taloyhtiömaailmaan mahtuu paljon erikoisia riitoja ja toisinaan tunteet leimahtavat yhtiökokouksessa. Vaikka naapurin kanssa ei tulisi toimeen, kokoustilanteessa on tärkeää olla aina asiallinen. 

Eräässä espoolaisessa paritaloyhtiössä on vuosien varrella otettu yhteen ahkerasti. Viimeisin selkkaus sai päätöksensä Helsingin hovioikeudessa marraskuussa 2021. Tapahtumasarja sai alkunsa, kun taloyhtiössä järjestettiin ylimääräinen yhtiökokous vuonna 2017. Pitkäksi venyneen tilaisuuden päätteeksi kaikkien osakkaiden piti allekirjoittaa pöytäkirja. Yksi osakas kuitenkin kieltäytyi allekirjoittamasta paperia ennen kuin on tutustunut tekstiin tarkemmin. Hän nosti paperin ilmaan ja kieltäytyi luovuttamasta sitä muille. Tästä suivaantuneena kaksi osakasta tarrasi tukevalla otteella kiinni kyseisen herran käsiin. Pöytäkirjantarkastajan mukaan mies huusi apua, rutisti pöytäkirjan kasaan ja yritti lopulta tunkea sen toisen osakkaan suuhun. Rähäkkä päättyi, kun pöytäkirjantarkastaja poistui paikalta ja allekirjoittamisesta kieltäytynyt mies romahti lattialle tajuntansa menettäneenä.

Tilanteen seurauksena kaksi osakasta sai syytteen lievästä pahoinpitelystä. He yrittivät väittää oikeudessa, että käteen tarttumisessa oli kyse hätävarjelusta asianosaisen käyttäytyessä väkivaltaisesti. Vuosien mittaiseksi venähtänyt oikeustaistelu huipentui hovioikeudessa, jossa syytetyt tuomittiin lievästä pahoinpitelystä. He saivat kahdeksan päiväsakon rangaistuksen, ja lisäksi miesten maksettavaksi tuli noin 4 600 euron oikeudenkäyntikulut. 

Asiat asioina ja tunteet sivuun

Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Marina Furuhjelm muistuttaa, että espoolaistaloyhtiön riitelyssä on kyse ääritapauksesta. Hän ei ole itse törmännyt väkivaltaiseen käytökseen, mutta on toki kuullut uhkaavista tilanteista etenkin isännöitsijöiltä.

– On kokouksissa huutamista, kaoottisuutta ja raivoa. Toisinaan toimimme taloyhtiön toiveesta yhtiökokouksen puheenjohtajana. Ulkopuolisen johtaessa tilaisuutta tunnelma yleensä rauhoittuu, Furuhjelm sanoo.

Hän muistuttaa, että pienempää häiriköintiä tapahtuu kuitenkin usein ja käytössääntöjen kertaaminen on tullut puheenjohtajan roolissa tutuksi. Huonoa käytöstä on esimerkiksi päälle puhuminen ja vain omista asioista vaahtoaminen. 

– Yhtiökokouksessa ollaan yhteisen asian äärellä ja asioista tulee keskustella sivistyneesti. Pitää muistaa ottaa asiat asioina eikä henkilökohtaisuuksiin pidä koskaan mennä, Furuhjelm kiteyttää.

Entä sitten, jos kokous ei etene osallistujien huonosta käytöksestä johtuen tai ilmapiiri käy peräti uhkaavaksi: voiko hankalan osallistujan poistaa kokouksesta?

– Jos osakas häiriköi niin paljon, ettei kokousta voida käytännössä jatkaa, tulee puheenjohtajan keskeyttää kokous. Tarvittaessa paikalle voidaan myös kutsua poliisi poistamaan häiriköivä osakas. Koska osakkaalla on oikeus olla läsnä, tämä on viimeinen keino saada tilanne hallintaan, Furuhjelm kertoo. 

Yhtiökokouksen perussäännöt osakkaalle

  • Jos tiedät, että tuleva kokous voi käydä tunteisiin, valmistaudu tilanteeseen jo etukäteen. Keskity pysymään rauhallisena ja asiallisena koko tilaisuuden ajan.
  • Valmistaudu huolellisesti asiasi esittelyyn kokouksessa. Mieti, miten sanoitat ongelman mahdollisimman ymmärrettävästi ja selkeästi.
  • Lue kokouksen asiakirjat huolella läpi. Riidat syntyvät usein siitä, että osallistujat eivät ole tutustuneet kunnolla kokouksessa käsiteltäviin asioihin.
  • Kuuntele tarkasti muita osallistujia ja puhu vain omalla puheenvuorollasi.
  • Muista aina asiallinen kielenkäyttö, älä anna tunteille valtaa.

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn