Taloyhtiö: Varaudu leudon talven vitsauksiin ja selvitä vastuukysymykset ajoissa

Mikä on taloyhtiön vastuu, kun myrskytuulessa irtoilevat kattopellin riekaleet aiheuttavat henkilö- tai omaisuusvahinkoja, puu kaatuu auton päälle tai tulvavedet tekevät tuhojaan asukkaiden häkkivarastoissa?

Vuosi sitten tähän aikaan lumenpudotuskausi oli kiivaimmillaan Etelä-Suomea myöten. Nyt Helsingin aurauskalusto odottaa vielä maan uumenissa talven saapumista. Liukastumiset ja räystäiltä niskaan tippuva jää eivät näy lehtien otsikoissa. Niiden sijaan huolta taloyhtiöissä ovat herättäneet kovat puuskaiset tuulet, tulvat ja reippaasti plussan puolelta miinukselle vaihteleva lämpötila. Sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen on syytä varautua ajoissa, ja myös vastuuasiat on hyvä tiedostaa.

Viime kädessä vastuu on taloyhtiöllä

Kerrostalojen katoilta irtoilevat ja putoilevat asiat voivat aiheuttaa erittäin vakavia seurauksia etenkin keskusta-alueilla. Lähes vuosittain uutisoidaan tapauksista, joissa jäälohkareen tai jääpuikon alle jäänyt henkilö on saanut surmansa. Kun leudot talvet ja myrskyt mahdollisesti yleistyvät tulevaisuudessa, taloyhtiöissä joudutaan pohtimaan aiempaa aktiivisemmin niihin liittyviä riskejä.

Taloyhtiön tärkeä tehtävä on huolehtia siitä, ettei rakennuksesta putoava lumi, jää tai pala kattopeltiä aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Rakennukset tai rakennelmat on lain mukaan pidettävä sellaisessa kunnossa, ettei uhkaa pääse syntymään.  

– Taloyhtiön vastuu kiinteistön alueella tapahtuvista vahingoista on liki ankaraa vastuuta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yhtiö joutuu korvaamaan kattopellin irtoamisesta syntyneen vahingon, jos se ei pysty osoittamaan toimineensa huolellisesti. Taloyhtiö voi olla vastuussa kiinteistön alueella tapahtuneesta vahingosta, vaikka tapahtuman syy jäisi epäselväksi, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Marina Furuhjelm muistuttaa.

”Useimmat taloyhtiöt ovat ulkoistaneet kiinteistön kunnossapidon huoltoyhtiölle. Siitä huolimatta vastuu turvallisuudesta on viime kädessä taloyhtiöllä.”

Välttääkseen vastuun laiminlyömiseen liittyvät ikävät seuraamukset, taloyhtiön on tehtävä kiinteistössä ja sen piha-alueella säännöllisiä tarkastuksia ja huoltotoimenpiteitä. Ongelmakohdat on hoidettava kuntoon nopeasti, ja jos vaaraa ei pysty heti poistamaan, liikkuminen riskialueella on estettävä puomein ja kyltein. Useimmat taloyhtiöt ovat ulkoistaneet kiinteistön kunnossapidon huoltoyhtiölle. Tällöin on tärkeää muistaa, että siitä huolimatta vastuu turvallisuudesta on viime kädessä taloyhtiöllä. Kuten muunkin talvikunnossapidon suhteen, taloyhtiön on sovittava huoltoyhtiön kanssa tarkasti siitä, että myrskyyn varautuminen on huomioitu tehtävälistauksissa. Esimerkiksi katon säännölliset tarkastukset ja kattoluukkujen kiinnityksen varmistaminen voivat olla tällaisia.

Kaatuvat puut, rakenteisiin valuvat vedet

Kovat myrskyt koettelevat myös pihamaan kasvustoa. Kuka sitten korvaa, jos puu kaatuu ja vahingoittaa ihmistä tai omaisuutta?

– Samat säännöt pätevät tässäkin. Jos taloyhtiö on tiennyt tai sen olisi pitänyt tietää puun kehnosta kunnosta, se voi periaatteessa joutua vastuuseen. Jos puut on tarkistettu normaaliin tapaan eikä niiden kuntoa ole syytä epäillä, kaatuminen määritellään vahingoksi, Furuhjelm sanoo.

Viistosuunnasta piiskaava myrsky, pakkasesta vesikeliin sahaava sää ja rankat vesisateet laittavat talojen julkisivut tulevaisuudessa aiempaa kovemmalle koetukselle. Myös maaperä muuttuu kosteammaksi, mikä merkitsee ajan kanssa putkirikkoja ja muita vaurioita. Yleistyvät rankkasateet saavat kadut ja rakennukset helposti tulvimaan. Virtaava vesi löytää helposti reittinsä taloyhtiöiden kellareihin tai ylä- ja alakerran asuntoihin. Miten toimitaan silloin, kun vesi lainehtii kellariin ja vahingoittaa asukkaiden omaisuutta tai vuotava vesikatto vaurioittaa asuntoja?

– Näissä tilanteissa taloyhtiö vastaa rakenteiden ja sisätilojen korjaamisesta perustasoon asti. Asukkaan irtaimiston vahingoittuminen ja irtaimiston korjaaminen tai korvaaminen jää yleensä irtaimiston omistajan eli asukkaan tehtäväksi. Jos yhtiö on kuitenkin esimerkiksi laiminlyönyt kunnossapitovastuunsa tai viivytellyt korjauksissa, taloyhtiö voi joutua vastuuseen myös osakkaan omaisuudelle asukkaalle aiheutuvista vahingoista, Furuhjelm selventää.

Taloyhtiö: Näin varaudut myrskyyn

– Tarkista pihamaan puuston kunto ennen talven tuloa. Leikkaa myös vaarallisen näköiset oksat pois.
– Varmista kattoluukkujen kiinnitys. Tarkista tilanne myrskyn jälkeen.
– Huolehdi pihakaivojen säännöllisestä tarkistuksesta ympäri vuoden.
– Kannusta asukkaita tarkkailemaan myrskyyn liittyviä riskitekijöitä ja ilmoittamaan havainnoistaan.

Kuva: Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn