Taloyhtiön osakas, oletko aikeissa remontoida asuntoasi? Muista tehdä remontti-ilmoitus

Kun remontti-innostus iskee, töihin ei kannata ryhtyä suin päin. Millaisista töistä osakkaan pitää ilmoittaa taloyhtiölle, miten remontti-ilmoitus tehdään ja mitä on hyvä tietää valvonnasta?

Osakkaalla on oman kodin seinien sisäpuolella jopa yllättävän laaja oikeus tehdä muutostöitä. Huoneiston ulkopuolelle eli taloyhtiön vastuulle kuuluviin tiloihin, esimerkiksi ikkunoihin tai ulkoseiniin, osakas ei kuitenkaan saa kajota. Parveke kuuluu poikkeuksellisesti huoneiston hallintaan, mutta siellä osakkaalla on oikeus remontoida vain sisäseiniä ja lattiaa. Piha-alueen kohdalla hallinnan rajat tulee tarkistaa yhtiöjärjestyksestä. Lue piha-alueen muutostyöoikeudesta tästä.

Ota remontti-ilmoitus varman päälle

Heinäkuussa 2010 voimaan astunut asunto-osakeyhtiölaki määrittelee laajan muutostyöoikeuden vastapainoksi taloyhtiön oikeudesta valvoa asukkaiden toteuttamia remontteja. Näin ollen osakkaan tulee ilmoittaa taloyhtiölle kirjallisesti etukäteen kaikista niistä asunnossa suoritettavista muutostöitä, jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.  

– Remontti-ilmoitusta ei tarvitse tehdä aivan pienestä pintaremontoinnista, kuten tapetoinnista, seinien maalaamisesta tai kaapiston vaihdosta, mutta koskaan ei ole haitaksi ottaa asioita varman päälle. Ilmoitus kannattaa tehdä aina, jos osakas on vähänkin epävarma siitä, kuuluuko jokin työ ilmoitusvelvollisuuden piiriin, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Marina Furuhjelm muistuttaa.

Osakkeenomistaja vastaa kaikista muutostyöhön liittyvistä omista kustannuksista, kuten suunnittelusta ja remontti-ilmoituksen laatimisesta.

– Yhtiö saa periä tarpeelliset ja kohtuulliset valvontakustannukset osakkaalta. Suositeltavaa on, että valvontakustannuksista annetaan etukäteen jonkinlainen arvio osakkaalle, Furuhjelm lisää.

Remontin valvonta on taloyhtiön vastuulla

Muutostyölomakkeen voi yleensä poimia isännöintiyrityksen verkkosivuilta. Täytettyään tiedot osakas toimittaa lomakkeen eteenpäin vaadittavine liitteineen. Käytännössä remontti-ilmoituksen käsittelyn hoitaa isännöitsijä, ja tyypillisesti osakas saa vastauksen noin kahdessa viikossa. Laajemmissa remonteissa vastausta joudutaan tyypillisesti odottelemaan hieman pidempään. Remonttia ei voi aloittaa, ennen kuin taloyhtiö näyttää projektille vihreää valoa.

Remontti-ilmoituksen saatuaan taloyhtiön tehtävä on nimittää työlle valvoja. Laajemmissa urakoissa tekijäksi valikoituu esimerkiksi tekninen isännöitsijä tai ulkopuolinen konsultti. Pienissä töissä valvojaa ei tarvita, mutta esimerkiksi vedeneristetyöt valvotaan paikan päällä lähes aina.

– Valvonnan idea on havaita mahdollisia työnaikaisia puutteita eli ennalta ehkäistä vahinkojen syntymistä. Siitä on hyötyä kaikille osapuolille, Furuhjelm sanoo.

Jos kyseessä on rakennuslupaa edellyttävä suurempi remontti, hyväksyntään tarvitaan aina taloyhtiön hallituksen tai joskus jopa yhtiökokouksen päätös. Näin on esimerkiksi silloin, kun huoneiston käyttötarkoitus muuttuu. Hallitus päättää rakennusluvan hakemisesta tai vaihtoehtoisesti osakasta valtuutetaan hakemaan tarvittava rakennuslupa.  

Poikkeustapauksissa taloyhtiö voi kieltää muutostyön. Näin käy silloin, kun työn suorittaminen olisi kohtuutonta ottaen huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty.

Hyvä tietää vahingonkorvausvastuusta:

On tärkeää muistaa, että vaikka taloyhtiö hoitaa valvonnan, osakas on edelleen vastuussa siitä, että remontti ei aiheuta vahinkoa. Jos osakas valitsee työhön ulkopuolisen tekijän, tämän tulee olla ammattilainen. Huolimattomuus voi johtaa osakkaan vahingonkorvausvastuuseen. 

– Vahingon sattuessa osakkaan on kyettävä todistamaan, että hän on toiminut huolellisesti. Huolelliseen toimintaan kuuluu asianmukaisesti laaditut ilmoitukset, muutostyön huolellinen suunnittelu ja valvonta sekä urakoitsijan huolellinen valinta, Furuhjelm listaa.

Lue tästä, miten kävi, kun osakas laiminlöi muutostyöilmoituksen ja jätti asbestikartoituksen tekemättä.

Näistä remonteista ilmoitetaan aina:

  • parketin asennus muovimaton tilalle
  • wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
  • putkien, viemäreiden, vesikalusteiden (hanat, wc-laitteen istuin) vaihtaminen ja asentaminen ja muut veden katkaisemista edellyttävät työt
  • viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtoperusjärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen ja poistaminen
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
  • kiinteiden sähköjohtojen vaihtaminen, asentaminen ja poistaminen
  • muutokset kantaviin väliseiniin
  • kevyen väliseinän purkaminen, siirtäminen tai rakentaminen, jos seinän sisällä on sähköjohtoja, tietoliikennekaapeleita, vesijohtoja tms.
  • huoneiston ulko-oven lukituksen, postiluukun, rakenteen ja huoneiston ulkopuolelle näkyvän pinnoitteen muuttaminen

Tarkista epävarmassa tilanteessa isännöitsijältä tai hallitukselta nämä muutokset:

  • huoneen lattia-, seinä- tai kattomateriaalin vaihtaminen, jos järjestely voi huonontaa ääni- tai lämpöeristystä tai vaikuttaa kosteuden siirtymiseen rakenteen kautta
  • altaan ja allaskaapin vaihtaminen, asentaminen tai poistaminen, jos työ vaikuttaa vesijohtoon, hanaan tai viemäröintiin

Näitä remontteja ilmoitusvelvollisuus ei koske:

  • tapetointia tai maalausta
  • lattiapinnoitteen vaihtamista vastaavan kaltaiseen pinnoitteeseen
  • taulujen, lamppujen, koukkujen ja hyllyjen kiinnittämistä
  • eteisen, olohuoneen, makuuhuoneen, työhuoneen ja muun kuivatilan kaappien rakentamista, asentamista tai poistamista, jos työ ei vaikuta ilmanvaihtoon
  • keittiön, kylpyhuoneen, wc:n tai muun märkätilan kaappien asentamista, jos työ ei vaikuta vesieristykseen, viemäröintiin tai ilmanvaihtoon
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentamista, kun vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa
  • muiden kuin käyttövesi-, viemäri-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentamista, muuttamista tai poistamista: jää-, pakastin- ja viileäkaappi, mikroaaltouuni, kuivauskaappi tai –rumpu, ilmanvaihtojärjestelmään kytkemätön liesituuletin
  • huonekorkeuden laskemista, jos se ei vaikuta ilmastointikanaviin tai sähköjohtoihin
  • väliovien vaihtamista tai poistamista

Facebook
Twitter
LinkedIn