Taloyhtiöt ja koronaepidemia: Kevään yhtiökokous kannattaa siirtää myöhempään ajankohtaan tai pitää etäyhteyksien avulla

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy suosittelee, että taloyhtiöt siirtävät keväälle ajoitetut yhtiökokoukset toiseen ajankohtaan. Jos yhtiökokous täytyy pakottavista syistä pitää lähikuukausina, taloyhtiön hallituksen kannattaa päättää nopeasti tilaisuuden pitämisestä etäyhteyksien avulla.

Koronaepidemian aikana taloyhtiöissä on minimoitava kaikki sosiaaliset kontaktit mahdollisten tartuntojen estämiseksi. Yhtiökokouksiin osallistuu usein riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä, joten suositeltava toimintatapa on siirtää tilaisuus myöhempään ajankohtaan. Päätös turvaa myös taloyhtiön hallituksen jäsenten ja isännöitsijän terveyttä, jotta arki kiinteistössä sujuu poikkeavana aikana.
– Lain mukaan yhtiökokoukset tulisi pitää kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Tässä tilanteessa näemme kuitenkin mahdollisena, että varsinaiset yhtiökokoukset voidaan siirtää jopa tämän ajan yli ilman, että siitä aiheutuisi taloyhtiölle vahinkoa, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n toimitusjohtaja Kai Haarma sanoo.

Etäyhteydet tarvittaessa avuksi – vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen

Jos yhtiökokouksen pitäminen on välttämätöntä, hallitus voi päättää tilaisuuteen osallistumisesta teknisen apuvälineen avulla – ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Käytännössä etäosallistuminen onnistuu esimerkiksi reaaliaikaisen kuva- tai ääniyhteyden kautta. Lisäksi se voidaan toteuttaa postin tai sähköpostin tai muun vastaavan yhteyden avulla. Yhtiökokousta ei kuitenkaan ole mahdollista pitää kokonaisuudessaan etäyhteyksien avulla, vaan lisäksi on aina järjestettävä perinteinen yhtiökokous. Tällöin kuitenkin riittää, että fyysisesti paikalla ovat isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja muiden osallistujien ollessa etänä. Mahdollisuudesta osallistua kokoukseen postin tai teknisen välineen avulla on mainittava yhtiökokouskutsussa.

– Jos taloyhtiössä ei ole aikaisemmin kokoustettu etänä, kannattaa tilanne käyttää hyödyksi ja opetella käyttämään uusia tapoja ja teknisiä apuvälineitä. Etäyhteyksien hyödyntäminen saattaa joissain taloyhtiöissä jopa houkutella jatkossa lisää osallistujia yhteisiin tilaisuuksiin. Epidemian aikana suosittelen kuitenkin ensisijaisesti yhtiökokouksen siirtämistä, Haarma toteaa.

Lisätiedot

Asianajaja, toimitusjohtaja, Kai Haarma p. 050 545 4249
Asianajaja, kehitys- ja viestintäjohtaja Marina Furuhjelm, p. 050 597 5976

Facebook
Twitter
LinkedIn