Unelmien hirsitalo olikin homepommi – viehättävän pinnan alta löytyi useita kaupanpurkuun oikeuttavia ongelmia

Vikojen vyyhti alkoi selvitä saman tien, kun uudet omistajat asettuivat taloonsa. Oireilu ja oudot tuoksut johtivat lisäselvittelyihin rakennuksen todellisesta kunnosta.

Rovaniemeläispariskunta löysi netistä kiinnostavan talon ja päätti lähteä toteuttamaan haavettaan rauhallisesta asumisesta järvimaisemissa. Soitto myyjälle vauhditti prosessia, sillä kohteesta oli kuulemma juuri tehty espanjalaispariskunnan toimesta tarjous. Unelmien kotia suunnattiinkin katsastamaan jo samana iltana ja kokonaisuus teki vaikutuksen ensi silmäyksellä koko perheeseen: oli viehättävä vuonna 1946 rakennettu hirsitalo, rantasauna, grillikota, pajarakennus ja lääniä ympärillä yli 8000 neliömetrin verran. Myyjät vakuuttivat, että kohde on hyvässä kunnossa ja muuttovalmis. Tuossa vaiheessa he itse asuivat pajarakennuksessa ja vuokrasivat päärakennusta ulkomaalaisille turisteille. 

Käynnin jälkeen ostajaehdokas otti yhteyttä kiinteistövälittäjään ja sai käsiinsä myyntiesitteen sekä vuonna 2018 tehdyn kuntotarkastusraportin. Välittäjä kannusti pariskuntaa nopeaan toimintaan sekä mahdollisimman hyvään tarjoukseen. He päätyivät tekemään 245 000 euron tarjouksen sillä ehdolla, että oma koti myydään ennen kauppaa. Tarjous hyväksyttiin.

Talon kuntotarkastus tehtiin lokakuussa 2020 hirsirakentamiseen erikoistuneen ja pitkän linjan asiantuntijan toimesta. Tarkastaja totesi tilaisuudessa, että kohteessa ei ole mitään vikaa ja sen ”voi huoletta ostaa”. Hirsien paikoittaiset tummumat olivat hänen mukaansa vain ”ajan patinaa”.  Pieniin korjattaviin vikoihin lukeutuivat räppänöiden vaihto korvausilmaventtiileihin, katolta puuttuva pellinpalanen ja vesien johtaminen katolta kauemmaksi rakennuksesta. Näiden takia ostohintaa alennettiin 235 000 euroon. Kauppa solmittiin joulukuussa 2020.

Painajainen alkaa

Pariskunta muutti uuteen kotiinsa tammikuun lopussa 2021. Jo ensimmäisenä aamuna yhden perheenjäsenen silmiä aristi. Lisäksi makuuhuoneessa oli aistittavissa erikoinen tuoksu. Samaa hajua tuntui tulevan myös vessan lattiakaivosta. Paikalle pyydetty putkimies totesi, että lattiakaivon pohjassa on reikä, josta valuu vettä rakenteisiin. Kaivo oli käyttökelvoton eikä suihkutilaa saanut käyttää. 

Ostajat ilmoittivat löydöksestä myyjille ja ilmoittivat tutkivansa asian perusteellisesti homekoiran ja kuntotarkastajan kanssa. Samaan aikaan asukkaiden terveydelliset ongelmat vain pahenivat aina silmien rähmimisestä köhimiseen ja äänen häviämiseen. Oireet katosivat aina, kun he poistuivat talosta. Toukokuussa 2021 perhe muutti pois talosta lopullisesti.

Uudessa kuntotarkastuksessa selvisi, että talossa on lukuisia ongelmia. Järkytyksestä selvittyään ostajat vaativat kaupan purkua. Myyjät olivat puolestaan sitä mieltä, etteivät ostajat voi vedota vaurioihin laatuvirheinä, koska epäkohdat olivat kaikki havaittavissa ennen kauppaa tehdyissä tarkastuksissa. Riita päätyi Lapin käräjäoikeuteen, jossa käytiin läpi kohta kohdalta 17 talosta löytynyttä vikaa.

Kuntotarkastajan ratkaisevat sanat

Käräjäoikeus antoi tuomionsa elokuussa 2022. Ratkaisun mukaan useat havaituista epäkohdista eivät täyttäneet laatuvirheen kriteerejä. Tällaisia olivat esimerkiksi pihakaivon ongelmat, pesutilojen pintakosteudet, yläpohjarakenteiden puutteellinen tuuletus ja julkisivun paneloinnin halkeamat. 

Pitkältä listalta löytyi kuitenkin myös sellaisia virheitä, joita ostaja ei olisi voinut havaita ennen kauppaa. Vakavimmat löydökset sijoittuivat talon rossipohjaan. Maanpinnan ja puurakenteisen alapohjan välissä oli ryömintätila, jossa oli paikoittain korkeutta vain 20 senttiä. Tutkimuksissa välitilasta löytyi runsaasti erilaisia orgaanisia aineita, kuten rakennusjätettä. Kyseisessä materiaalissa sekä alapohjan kantavissa puurakenteissa havaittiin lisäksi mikrobi- ja kosteusvaurioita, joista talon sisäilmaongelmat johtuivat.

Käräjäoikeus katsoi näiden löydösten oikeuttavan kaupan purkuun. Alapohjan tarkastuksesta käräjäoikeus totesi, että ostajilla olisi periaatteessa ollut mahdollisuus havainnoida matalaa tilaa ainakin jonkin verran tuuletusaukkojen kautta. Ratkaisun kannalta oli kuitenkin oleellista se, että lokakuun 2020 kuntotarkastuksessa asiantuntija nimenomaisesti totesi, että tuuletusluukusta katsottuna lattian alusta on silmämääräisesti kunnossa siltä osin, kun sitä on mahdollista tarkastella. Kuntotarkastajan lausunnossa todettiin vielä erikseen, että rakennuksessa ei ole varsinaisia vaurioita eikä riskikohtia.

Myyjät valittivat päätöksestä hovioikeuteen. Siinä yhteydessä myös ostajat tekivät vastavalituksen tilapäisasumisen kustannusten hylkäämisestä.

Tuomio – kaupanpurku

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeus totesi elokuussa 2023 antamassaan päätöksessään, että ostajat eivät ole laiminlyöneet tarkastusvelvollisuuttaan rakennuksen alapohjan vaurioiden osalta. Täten he eivät menettäneet oikeuttaan vedota niihin kiinteistön laatuvirheinä. Ostajilla oli oikeus vedota laatuvirheisiin myös kiinteistön välipohjan, yläkerran hirsiseinän pistemäisten vaurioiden ja pesutilan lattiakaivon osalta. 

Päätöksen myötä kauppa purettiin ja ostajat saivat takaisin talosta maksamansa summan, 235 000 euroa. Vastapuoli velvoitettiin maksamaan ostajien oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa, noin 33 000 euroa, mutta hovioikeuden osalta molemmat osapuolet maksoivat omat osuutensa. Ostajat eivät saaneet vaatimiaan vahingonkorvauksia, sillä oikeudessa ei pystytty näyttämään tarpeeksi selkeästi toteen sitä, että poismuuttaminen johtui talon kunnosta.

Rovaniemen hovioikeus 14.8.2023 nro 247 

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn