Vuokra-asunnon lopputarkastus on vuokranantajan vastuulla – työ kannattaa tehdä huolella

Useimmat asunnon vuokraamiseen liittyvät kiistat koskevat vuokravakuuden palauttamista tai loppusiivouksen tasoa. Huolellinen alkukatselmus ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista on paras keino välttää lähtövaiheen mahdolliset kiistat. Vuokranantajan vastuulla on puolestaan suorittaa vuokra-asunnon lopputarkastus.

Vuokrasuhde päättyy sujuvasti, kun molemmat osapuolet ovat pitkin matkaa tietoisia vastuistaan ja velvoitteistaan. Vuokralaisen tehtävä on pitää hyvää huolta asunnosta ja suorittaa loppusiivous vuokrasuhteen päättyessä. Vuokranantaja vastaa asunnon kunnosta ja kunnossapidosta, ellei vuokrasopimuksessa sovita muuta.

Sekä vuokranantajan että vuokralaisen on syytä katsoa tulevaisuuteen jo ennen vuokrasopimuksen sinetöimistä. Alkukatselmuksessa asunnon pinnat, kodinkoneet sekä mahdolliset huonekalut tarkistetaan ja niiden viat tai puutteet kirjataan ylös. Tekstin tueksi kannattaa liittää mukaan valokuvia tai videomateriaalia. Dokumentti liitetään vuokrasopimuksen liitteeksi, ja siihen palataan loppukatselmuksen aikana.

Vuokralainen, vastuullasi on loppusiivous

Ennen kuin vuokralainen luovuttaa asunnon, hänen tulee siivota asunto kauttaaltaan. Jos paikat ovat vuosien varrella keränneet tahmeita pölykerroksia ja pinttyneitä likatahroja, urakkaan kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Loppusiivouksen perusasioihin kuuluvat kaappien laatikostojen ja hyllyjen puhdistaminen, lieden ja uunipeltien siistiminen sekä kylpyhuoneiden pesualtaan, WC-istuimen ja saunan pesu. Roskat viedään ja irtaimistovarasto tyhjennetään.

Lisätöitä voivat olla ikkunoiden pesu, jääkaapin ja pakastimen sulatus ja puhdistaminen, uunin ja lieden siistiminen, poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistaminen sekä kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen. Mahdollisesti myös liesi ja jää/pakastinkaappi on siirrettävä paikoiltaan lattian ja seinän pyyhkimistä varten.  Kun elää arkeaan siististi ja huolehtii säännöllisestä perussiivouksesta vuokrasuhteen aikana, ei tällaisia siivoustoimenpiteitä tarvitse välttämättä tehdä vuokrasuhteen päättyessä.

Loppusiivouksen yksityiskohdista kannattaa sopia alkukatselmuksessa.

Älä unohda pihaa ja parveketta

Vuokralaisen velvollisuus on huolehtia myös asuntoon kuuluvan parvekkeen siisteydestä. Lumen ja jään pudottamisesta on kuitenkin syytä keskustella vuokranantajan kanssa. Tähän tehtävään liittyy kysymys kiinteistön turvallisuudesta, josta vastuu on aina kiinteistönomistajalla. Jos lunta kertyy talon parvekkeile paljon, kiinteistönomistajan kannattaa ottaa työ keskitetysti vastuulleen. Tästäkin voi sopia alkukatselmuksen yhteydessä

Asuntopiha on vuokralaisen vastuulla siinä missä itse asuntokin. Se pitää jättää siistiin kuntoon seuraavaa asukasta varten.

Vuokranantaja – vuokra-asunnon lopputarkastus on ratkaiseva

Kun siivoustyö on suoritettu, asunnossa tehdään vuokranantajan toimesta vuokra-asunnon lopputarkastus. Siinä kartoitetaan, onko vuokralainen huolehtinut loppusiivouksesta sovitun mukaisesti ja ovatko alkukatselmuksessa listatut asiat kunnossa.

Jos vastassa on sotku, tieto siivouksen puutteista toimitetaan vuokralaiselle mahdollisimman nopeasti. Tässä vaiheessa vuokralaiselle voi antaa tilaisuuden hoitaa homma loppuun. Muussa tapauksessa vuokranantaja on oikeutettu saamaan vuokralaiselta vahingonkorvausta ylimääräisistä siivouskustannuksista.

Mitä tarkoittaa tavanomainen kuluminen?

Tavanomainen kuluminen on termi, josta syntyy aika ajoin erimielisyyksiä vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Sillä tarkoitetaan vuokra-asunnon normaalia kulumista, esimerkiksi pintojen ikääntymistä, jota väistämättä ajan mittaan tapahtuu. On selvää, että vuokranantaja ei voi edellyttää asunnon olevan vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Pintojen kulumiseen vaikuttavat paitsi vuokrasuhteen kesto myös perhekoko, huoneiston ikä ja pintamateriaalien laatu. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, jollei toisin sovita.

Esimerkkejä tavanomaisesta kulumisesta ovat kohtuullinen määrä taulujen seinäkiinnityksiä tai huokoisen tapetin kuluminen hankakalassa paikassa. Tavanomaiseen kulumiseen eivät lukeudu vaikkapa iskun seurauksena parkettiin syntynyt reikä tai kiinteiden kalusteiden piirtelyt, naarmut ja väritahrat. Kattavan listan löydät alan järjestöjen yhteisesti laatimasta ohjeesta.

Elämisen jäljet on yleensä helppo erottaa huoneiston tahallisesta tärveltämisestä, mutta rajatapauksiakin välillä selvitellään. Jos alkukatselmus on dokumentoitu huolella, vaurioiden taso on helpompi määrittää. Hankalissa tilanteissa ratkaisu löytyy asiantuntijan avustuksella.

Lue lisää:

Asunto ei tarkastettu vuokralaisen vaihtuessa – vesivahingosta lankesi kallis lasku vuokranantajalle

(Artikkeli päivitetty 19.9.2022)

Kuva: Shutterstock

Facebook
Twitter
LinkedIn