Mistä taloyhtiössä yleisimmin riidellään, onko kiistan paisuminen mahdollista estää ennen kuin päädytään oikeuteen? Tässä juttusarjassa käymme läpi yleisimmät eripuran aiheuttajat ja pohdimme, miten ongelmilta voitaisiin välttyä.
Espoossa merenrannalla seisoo 1960-luvun alussa rakennettu rivitaloyhtiö, joka on syvissä ongelmissa. Vyyhti lähti purkautumaan, kun taloon juuri muuttaneen osakkaan asunnosta löytyi laaja kosteusvaurio. Taloyhtiö suostui vastahakoisesti korjaamaan asunnon kuntoon, mutta remontti paisui odotettua laajemmaksi. Alakatto, yläpohja ja kaikki seinät uusittiin, joten yhteen asuntoon kului rahaa lähes saman verran kuin asukkaat olivat siitä maksaneet, yhteensä yli 320 000 euroa.
Kosteusvaurio yritettiin hoitaa kuntoon halvalla
Vaikka laajemmat tutkimukset osoittivat, että mikrobi- ja kosteusvaurioita, jopa sädesientä, on taloyhtiön kaikissa rakennuksissa ja asunnoissa, taloyhtiö päätti unohtaa isot ja kalliit urakat ja hoitaa ongelmat kuntoon tiivistämällä rakenteita. Näin siitä huolimatta, että asiantuntijat pitivät ratkaisua lähinnä tekohengityksenä. Lukuisat rakenteelliset ongelmat ja laiminlyönnit niiden hoitamisessa johtivat lopulta useisiin riitoihin asuntokauppojen purkamisesta ja yhtiön vastuusta. Asuntokauppoja purettiin vapaaehtoisesti ja yksi oikeuden päätöksellä.
Vireillä on edelleen sekä kaupanvastuuta että yhtiön vastuuta koskevat prosessit. Jo pelkästään oikeudenkäyntien kustannukset ovat kohonneet huomattavan suuriksi.
Kaupanvastuuasiassa hovioikeus päätti, että kaikissa asunnoissa on tehtävä perusteelliset korjaustoimenpiteet terveyshaitan poistamiseksi eli tiivistyskorjausta ei nähty riittävänä.
Korjaa kiltisti, älä odota
Esimerkkitapauksen taloyhtiö on edelleen suurissa taloudellisissa ongelmissa, sillä kallista korjattavaa on paljon. Huoneistoja on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, myydä. Asunnonostajat kiertävät riskikohteen kaukaa.
Asianajaja Petteri Kuhanen on monesti nähnyt taloyhtiöiden vitkuttelun ja välinpitämättömyyden johtavan pitkiin ja kalliisiin riitoihin. Hän muistuttaa, että vaikka hinta kirpaisee, korjaustöihin on aina lähdettävä vauhdilla, kun todisteet selkeästi osoittavat vaikkapa homeongelman olemassaolon. Oikaisemalla asioiden hoidossa päädytään ojasta allikkoon.
– Jos on itse asunut 20 vuotta kodissaan ilman ongelmia ja sitten naapuri väittää talon olevan mätä, totuus voi olla vaikea kohdata. Silmiään ei kuitenkaan pidä tässä kohtaa ummistaa. On tärkeää ottaa jo alkumatkasta mukaan hyvä asiantuntija, ja sitten kun korjataan, tehdään urakka kerralla kunnolla, Kuhanen sanoo.
Muista avoimuus, suunnitelmallisuus ja viestintä
Oikeilla toimilla on mahdollista päästä ongelmien yli myös niissä taloyhtiöissä, joissa talojen rakenteelliset viat tuottavat päänvaivaa.
– Olennaista on, että taloyhtiöt korjaavat ja parantavat rakennuksia suunnitelmallisesti koko ajan, jolloin kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Hallituksen ja isännöinnin on pysyttävä jatkuvasti ajan tasalla talon kunnosta ja osakkaille on avoimesti viestittävä aikeista, Kuhanen listaa.