Varmista, että taloyhtiössänne toimitaan oikein näissä jouluisissa asioissa

Joulukuuset, ovikranssit ja valosarjat ovat perinteisiä puheenaiheita taloyhtiöissä joulun alla. Nämä asiat on hyvä kerrrata vuosittain.

Missä on taloyhtiön joulukuusen paikka?

Moni muistaa lapsuudestaan taloyhtiön pikkujoulut, jossa kerrostalon aulaan koristeltiin yhdessä naapureiden kanssa komea kuusi. Näitä vanhoja tapoja on täytynyt hieman muuttaa vuosien varrella, sillä nykyisten säännösten mukaan joulukuusen paikka on pihamaalla – paloturvallisuussyistä. Sitä ei saa tuoda porraskäytävään.

Joulukuusi on kuitenkin helppo ja mukava tapa tuoda joulun lämmintä tunnelmaa taloyhtiöön. Puun hankinta tai valosarjan ripustaminen pihakuuseen, ovat niitä pieniä asioista, joista hallitus voi päättää itse. 

Kysymyksiä herää säännöllisesti myös siitä, miten asukkaiden kuuluu hävittää oma joulukuusi juhlakauden päätteeksi. Asia on taloyhtiökohtainen, ja asukkaat kannattaa ohjeistaa hyvissä ajoin. Kuusen voi viedä odottamaan noutoaan jätepönttöjen läheisyyteen – jos säännöt näin sanovat. Neulasiaan pudottavan kuusen saa kannettua kätevästi porraskäytävän kautta ulos esimerkiksi ison lakanan avulla.

Sallitaanko ovikranssi?

Kyllä. Kerrostalon asukas saa ripustaa ovikranssin ulko-oveen. Koristeet eivät ole paloturvallisuusriski, ja siksi niiden käyttöä ei voida kieltää.  Kysymys kransseista liittyy pelastuslakiin. Lain mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää minkäänlaista tavaraa, joka voi syttyä herkästi tai olla poistumisreitin tukkeena. Porraskäytävä ei ole säilytyspaikka esimerkiksi rattaille, rollaattoreille, polkupyörille tai pulkille. Ilmoitustaulut, taloyhtiön porrashuoneen sisääntulomatto ja kranssit eivät kuitenkaan ole kiellettyjen asioiden listalla. 

Järkeä jouluvalojen virittelyyn

Valosarjat ikkunoissa ja parvekkeilla ilahduttavat pimeimpään vuodenaikaan niin asukkaita kuin kadunkulkijoitakin. Entä jos naapurin parvekkeella ja ikkunoissa yötä päivää tuikkivat valot herättävät lämpimien ajatusten sijaan migreenin? Voidaanko taloyhtiössä puuttua yötä päivää häiritsevään valoiloitteluun? Kyllä, jos valoviritelmät ovat erityisen suuria ja välkkyviä stroboefekteineen. Parvekevaloihin taloyhtiöllä on enemmän sanavaltaa kuin ikkunakoristeisiin. Koristeita hankkiessa on hyvä muistaa, että kookkaat ratkaisut, jotka kiinnitetään rakennuksen julkisivuun vaativat aina luvan taloyhtiöltä. Sen sijaan ns. tavanomaiset parvekevalot, joiden väri ei miellytä, ei voida puuttua. 

Ennen kuin naapurin valoshowsta nostetaan isompaa hälyä, asiasta kannattaa keskustella. Ongelmilla on useimmiten tapana ratketa, kun niitä käsitellään asiallisesti yhdessä.

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Jos joulupöytääsi kuuluu joulukinkku, yksi tärkeä asia on syytä pitää mielessä: älä kaada kinkkurasvoja viemäriin tai vessanpönttöön, sillä rasva tukkii jähmettyessään putkistot

Viemäreiden kunnossapitovastuu kuuluu taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin. Kinkkurasvan tukkima viemäri johtuu kuitenkin asukkaan huolimattomuudesta, joten hänellä on myös korvausvastuu vahingoista. Viemäriin kippaamisen sijaan, valuta rasva esimerkiksi voirasiaan ja heitä se sekajätteen joukkoon.

Joulurauhaa taloyhtiöön

Suomalainen joulu on perinteisesti rauhoittumisen aikaa. Huomaavainen naapuri noudattaa joulun pyhinä taloyhtiön hiljaisuusaikoja jopa tavallista tarkemmin. Mattojen tamppaaminen ja muut äänekkäät siivoustyöt kannattaa suorittaa ennen joulurauhan julistusta. Myös kovaääninen juhlinta ja porraskäytävässä meluaminen latistavat herkästi naapuruston joulumielen. Lämmin tunnelma syntyy muiden huomioimisesta ja hyvän joulun toivotuksista.

Muista myös paloturvallisuus, kun virittelet jouluvaloja tai sytyttelet kynttilöitä! Lue lisää tästä.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn