Asunnon myynti ilman välittäjää – näin minimoit riskit

Asunto-osakkeen myynti ilman välittäjää on houkutteleva vaihtoehto niille, jotka haluavat säästää välityspalkkioissa ja hallita myyntiprosessia itse. Omatoimisuus voi tuoda säästöjä, mutta on muistettava, että siihen liittyy aina riskejä.

Asunnon myynti ilman välittäjää tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupan osapuolet huolehtivat itse kaikista kauppaan liittyvistä toimenpiteistä. Toimintamalli voi houkutella asunnon myyjää erityisesti mahdollisten taloudellisten säästöjen vuoksi: kun myyntihinnasta ei tarvitse vähentää kiinteistönvälittäjän palkkiota, käteen jää kaupasta enemmän rahaa. Samalla myyjä voi toimia myyntiprosessissa oman aikataulunsa ja mieltymystensä mukaan on kyse sitten asuntonäytöistä tai kohteen markkinoinnista. Suora vuorovaikutus ostajien kanssa lisää parhaimmillaan ostajien luottamusta asunnon potentiaalista.

– Silti täytyy muistaa, että asuntokauppa on oikeudellinen prosessi, ja ilman ammattilaisen apua voi olla haastavaa laatia esimerkiksi asianmukaisia sopimuksia ja kauppakirjoja, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Jaana Sallmèn muistuttaa.

Asunnon myynti ilman välittäjää vaatii paljon työtä

Ennen asunnon omatoimista myyntiä on tärkeää tutkia alueen asuntojen myyntihintoja ja markkinatilannetta paitsi realistisen myös houkuttelevan myyntihinnan asettamiseksi. Myyjän tulee huolehtia asunnon näkyvyydestä eri kanavissa. Laadukkaat valokuvat ja videot kohteesta voivat tehdä suuren eron siinä, kuinka kiinnostavalta se vaikuttaa ostajien silmissä. 

Kokemattoman myyjän voi olla vaikeaa arvioida asunnon oikeaa markkina-arvoa ilman ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän apua. Liian korkea hinta voi estää ostajia, kun taas turhan matala hinta aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Lisäksi kiinteistönvälittäjillä on laajat verkostot ja taito markkinoida kohdetta tehokkaasti.  Ammattimaiset välittäjät ovat lähtökohtaisesti hyviä neuvottelijoita, mikä saattaa mahdollistaa paremman hinnan saamisen kohteesta. Ilman näitä taitoja itsenäinen myyjä saattaa päätyä hyväksymään huonomman tarjouksen.

Tietyissä tapauksissa kiinteistönvälittäjän puoleen kääntyminen on Sallménin mukaan suositeltavaa – ellei jopa välttämätöntä.

– Näin on erityisesti silloin, kun asuntokauppaan liittyy monimutkaisia oikeudellisia tai taloudellisia tekijöitä, kuten perintöomaisuus tai yhteisomistus. 

Jos myyt asunnon itse, pidä mielessä nämä seikat

Sallmén muistuttaa, että asunnon omatoimiseen myyntiin liittyviä riskejä voi minimoida huolellisella valmistautumisella ja hyödyntämällä asiantuntijoiden apua. Myyjän tulee antaa ostajalle oikeat ja riittävät asiakirjat paitsi asunnosta myös taloyhtiöstä. Tärkeimmät dokumentit ovat asunto-osakkeen kaupassa isännöitsijäntodistus liitteineen ja taloyhtiön yhtiöjärjestys. Niistä selviää asunnon nykyinen kunto, tehdyt remontit ja korjaukset, asunnon erityisominaisuudet sekä puutteet ja korjaustarpeet.

Pienetkin virheet tai kertomatta jääneet yksityiskohdat voivat koitua kalliiksi, jos kauppakirjan sisällöstä tulee myöhemmin riitaa.”

– Vaikka netistä löytyy paljon valmiita asiakirjapohjia, niitä on aina muokattava, jotta myytävästä asunnosta tulee selville tarkat ja ajan tasaiset tiedot. Pienetkin virheet tai piiloon jääneet yksityiskohdat voivat koitua kalliiksi, jos kauppakirjan sisällöstä tulee myöhemmin riitaa, Sallmén painottaa.

Myyjä voi käyttää kiinteistöjuristia tai muuta asiantuntijaa tarkastamaan ja laatimaan sopimukset ja kauppakirjat. Oikeudelliset asiakirjat ovat asuntokaupan kriittinen osa ja alan asiantuntijan apu varmistaa, että kaikki sopimukset ovat asianmukaisia ja laillisesti sitovia. 

Lue tästä, miten asuntokauppariita tyypillisesti etenee ja tästä, millaista apua on saatavilla ongelmatilanteissa.

Myyjän täytyy sisäistää suuri määrä tietoa

Myytävän kohteen kuntotarkastus antaa sekä myyjälle että ostajalle selkeän kuvan kiinteistön kunnosta tunnistaen mahdolliset ongelmat ja tulevat korjaustarpeet. Se on suositeltavaa tehdä myyntiprosessin alkuvaiheessa.

Tarkastus tulee varata luotettavalta ja sertifioidulta tarkastajalta. Myyjän on tutustuttava raporttiin huolella ja varmistaa, että hän on varmasti ymmärtänyt kaikki siinä kerrotut seikat.  Kuntotarkastusraportin esittäminen potentiaalisille ostajille lisää luottamusta ja voi nopeuttaa myyntiä.

”Jos jokin tarjous vaikuttaa monimutkaiselta tai epäselvältä, kiinteistöjuristi auttaa dokumentin tarkastamisessa.

 

Kun sitten koittaa ostotarjousten aika, myyjän on ymmärrettävä kaikki siihen sisältyvät ehdot. 

– Jos jokin tarjous vaikuttaa monimutkaiselta tai epäselvältä, kiinteistöjuristi auttaa dokumentin tarkastamisessa. Näin myyjä voi välttyä epäedullisilta ehdoilta ja varmistaa sen, että kauppa sujuu ongelmitta, Sallmén lisää.

Lue tästä lisää siitä, miten huolimattomasti annetut tiedot voivat koitua asunnonmyyjän kohtaloksi.

Kiinteistöjuristi auttaa asuntokaupassa

Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen ja Kanervan kokeneet asianajajat auttavat sinua asuntokauppoihin liittyvissä riitatilanteissa. Olemme konsultoineet asiakkaitamme menestyksekkäästi kauppoihin liittyvissä neuvotteluissa ja tuomioistuimissa. Tarvitsetpa lisätietoja myyjän tai ostajan vastuusta asunto- tai kiinteistökaupassa, voit kääntyä toimistomme puoleen. Ota yhteyttä!

Tilaa tästä Ajankohtaista kiinteistöjuridiikassa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöihin, asumiseen, isännöintiin ja rakentamiseen liittyvissä lakiasioissa. Uutiskirje kilahtaa sähköpostiisi kuukausittain. 

Kuva: Shutterstock

Jaa kirjoitus

Facebook
Twitter
LinkedIn