Lattialle tiputettu tupakantumppi aiheutti vakavan vaaratilanteen ja puolen miljoonan euron vahingot taloyhtiön asukkaille – Turun hovioikeus katsoi, että kyse oli törkeästä tuottamuksesta

Tupakointi on verrattain yleinen tulipalojen aiheuttaja taloyhtiöissä. Pelastustoimen mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain 2820 asuinrakennuspaloa, joista 165 johtuu tupakoinnista. Erityisen riskialtista on, kun sauhuttelun yhteydessä käytetään päihteitä. Tarkastelemme yhtä oikeustapausta, joka kuvastaa tupakan aiheuttamien vaaratilanteiden tyypillistä kulkua. 

Turkulaisessa taloyhtiössä syttyi muutamia vuosia sitten vakava tulipalo, kun asukas tupakoi yöaikaan voimakkaasti päihtyneenä asuntonsa sängyssä. Samalla hän joi kaakaoon sekoitettua herkästi syttyvää spriitä. Asukas säilytti spriipulloa lattialla sängyn vieressä. Asukkaan kädestä lattialle päätynyt tupakantumppi aiheutti laajalle levinneen tulipalon, jossa yhdeksän henkilöä loukkaantui lievästi. Kerrostalon 36:sta huoneistosta 21:tä jouduttiin korjaamaan yhteensä noin 500 000 eurolla.

Asukas ei nähnyt tekoaan törkeänä vaan hänen mielestään kyse oli huolimattomuudesta. Hän kertoi yrittäneensä sammuttaa savukkeen tuhkakuppiin, mutta epäonnistui tehtävässään. Päihtyneestä tilasta huolimatta hän mielestään havaitsi liekit heti ja pyrki välttämään vahingon seuraamukset. Hän vakuutti, ettei suhtautunut tilanteessa toisten turvallisuuteen välinpitämättömästi tai piittaamattomasti.

Täyttyvätkö törkeän menettelyn kriteerit – miten asiaa arvioitiin?

Oikeuden tehtävä oli ratkaista syytetyn kokonaismenettelyn törkeysaste. Näin ollen tutkinnassa huomioitiin moitittavan menettelyn lisäksi talon muille asukkaille aiheutunut konkreettinen hengenvaara ja teosta aiheutunut aineellisen vahingon määrä.

Lisäksi tapauksessa tarkasteltiin, kuinka suuri ihmismäärä joutui teon seurauksena vaaravyöhykkeelle ja miten konkreettinen, välitön ja vakava uhka oli ihmisten hengelle ja terveydelle.

Tekijä otti tietoisen riskin

Käräjäoikeudessa ilmeni, että vastaaja entisenä hammaslääkärinä oli kirjoittanut itselleen reseptin spriitä. Oikeus katsoi, että näin ollen hänen on täytynyt ymmärtää jo aiemman ammattinsa perusteella kyseisen aineen vaarallisuus etenkin näissä öisissä olosuhteissa. Tulipalosta aiheutui todellinen hengenvaara talon asukkaille. Palomestarin mukaan asukkaat olisivat todennäköisesti kuolleet, jos he olisivat poistuneet asunnoistaan porraskäytävään. Tilanteen vaarallisuutta lisäsi se, että talon asukkaat olivat palon syttyessä todennäköisimmin kodeissaan nukkumassa. 

Vastaajan tupakointipaikan läheisyydessä oli herkästi syttyvää materiaalia, jonka välityksellä palo levisi nopeasti. Tupakoinnin aiheuttama tulipaloriski olisi pienentynyt pelkästään sammuttamalla savuke asiallisesti ja tupakoimalla ainoastaan sopivassa paikassa. Käräjäoikeus katsoi, että vastaaja otti toiminnallaan tietoisen riskin vahingon aiheutumisesta. Huolellisuusvelvoitetta rikottiin niin vakavalla tavalla, että nainen syyllistyi törkeän yleisvaaran tuottamukseen.  

Selitykset eivät pelastaneet pulasta

Nainen vaati Turun hovioikeudessa, että syyksilukeminen lievennetään yleisvaaran tuottamukseksi. Vastaaja tarkensi käräjäoikeudesta poiketen kertomustaan siten, että kohtalokkaana yönä hänen tarkoituksensa oli tumpata savuke tuhkakuppiin. Tupakka kuitenkin liimaantui hänen sormiinsa ja putosi rottinkiseen lehtikoriin. Tämän huomattuaan hän lähti hakemaan kylpyhuoneesta vettä. Hän korosti, että spriipullo ei syttynyt palamaan, mutta spriiroiskeita saattoi olla lattialla.

Todisteena olleesta Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunnosta kävi ilmi, että etanolia oli löytynyt persialaismatosta ja asukkaan päällä olleesta paidasta. 

Lue tapauksesta, jossa tekijä tuomittiin vahingonkorvauksiin yleisvaaran tuottamuksesta.

Tuomio

Varsinais-Suomen hovioikeuden mukaan tutkimukset osoittivat kiistattomasti sen, että asukas tupakoi sängyssä ja pudotti tumpin lattialle siten, että lattialle roiskunut etanoli ja etanolia sisältänyt pullo syttyivät palamaan. Lisäksi asukas poistui asunnosta ja jätti oven raolleen. Hovioikeuden mukaan tunnusmerkistön täyttymisen kannalta merkitystä ei ole sillä, mihin kohtaan tarkalleen savuke on pudotettu, kun selvää oli, ettei se ainakaan osunut tuhkakuppiin.

Rangaistusseuraamuksen osalta hovioikeus hyväksyy käräjäoikeuden ratkaisun perustelut. Tekijä tuomittiin 10 kuukauden vankeusrangaistukseen. Ensi kertalaisena vankeus määrättiin ehdollisena. Lisäksi hän joutui maksamaan muun muassa useita korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Tapaus ratkaistiin toukokuussa 2017.

(Turun hovioikeus 16.5.2017 nro 106560)

Tupakoitsija, vältä vaaratilanteet!

  • Vältä tupakointia sisällä asunnossa
  • Jos poltat sisällä, tee se turvallisesti – sänky ja sohva ovat pahimmat vaaranpaikat
  • Ole erityisen varovainen, jos olet päihtyneessä tilassa 
  • Sammuta tupakka aina huolellisesti, älä koskaan jätä palavaa tupakkaa vartioimatta
  • Käytä tuhkakuppia ja varmista, että se on vakaalla alustalla
  • Varmista, että asunnossasi on toimiva palovaroitin
  • Tutustu taloyhtiösi pelastusssuunnitelmaan

Facebook
Twitter
LinkedIn