Elokuun lakikysymys: Asunnosta löytyi ötököitä pian muuton jälkeen. Voiko vuokrasopimuksen purkaa?

Vuokrakämpässä paljastuu toisinaan ikäviä yllätyksiä, vaikka kaikki olisi muuten kunnossa. Voiko vuokrasopimuksen purkaa, kun nurkissa vilisee ötököitä? 

Lain mukaan vuokrasuhteen alkaessa ja sen aikana huoneiston on oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen voi kohtuudella vaatia. Jos huoneiston kunto osoittautuu heti alkuun vaatimusten vastaiseksi, vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus. Purkamisen edellytykset täyttyvät, jos puutteellisuudella on olennainen merkitys, vuokranantaja ei kehotuksen saatuaan hoida asiaa kuntoon tai puutetta ei voida korjata.

Olennaisuudella tarkoitetaan tilanteita, joissa huoneistossa puutteellisuuden vuoksi asuminen hankaloituu merkittävästi. Huoneiston täytyy siis olla asumiskelvoton tai hankalasti asuttavassa kunnossa. Vuokranantajalle on kuitenkin annettava mahdollisuus poistaa ötökät huoneistosta. Vuokrasopimuksen purkuoikeus riippuu siitä, miten vuokranantaja reagoi saatuun ilmoitukseen (miten toimiin ryhdytään hyönteisten poistamiseksi) ja minkälaisesta hyönteisestä on kyse. Asumisessa saattaa esiintyä myös ns. tavanomaisia hyönteisiä, kuten yksittäisiä sokerimuurahaisia tai sokeritoukkia, joita ei ole tarpeen myrkyttää.  Sen sijaan vuokranantajan tai taloyhtiön täytyy viivytyksettä poistaa ihmisten terveydelle haitalliset tuholaiset.

Jos vuokralainen haluaa käyttää oikeuttaan vuokrasopimuksen purkamiseen, hänen täytyy tehdä purkamisilmoitus kirjallisesti. Ilmoituksessa mainitaan purkamisperuste sekä ajankohta, jolloin vuokrasuhde halutaan päättää. Vuokralaisen tulee kuitenkin ensin antaa vuokranantajalle tilaisuuden korjata virhe. Purkamisen sijasta, vuokralainen voi myös itse hoitaa epäkohdan kuntoon vuokranantajan lukuun. Jos huoneisto on puutteellisessa kunnossa, voi vuokralainen olla oikeutettu saamaan vuokranalennusta siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Lue sarjan aiempia kysymyksiä:

Mistä tietää, onko piha-alue osakkaan hallinnassa ja mikä merkitys tiedolla on?
Saako taloyhtiön asukas asentaa valvontakameran omalle pihalle tai parvekkeelle?
Koti on asumuskelvoton remontin takia, voinko saada vastikealennusta?
Muuttaako sähköinen huoneistotietojärjestelmä osakekirjaan tehtävää siirtomerkintää?
Voiko taloyhtiön hallitus päättää, että pihalta varataan autopaikkoja lumen kasaamista varten?
Voiko yhtiökokoukseen osallistua etänä? 
Onko sähköinen valtakirja pätevä?
Kuka vastaa takkahormien kunnossapidosta?
Asukkaan auto vaurioitui pihatalkoissa, kuka korvaa vahingon?
Miten vuokravakuus asetetaan, mitä siinä pitää huomioida ja mikä on takaajan vastuu?
Pihamaa on melkoinen temmellyskenttä, millaista käytöstä taloyhtiö voi rajoittaa?
Mitä parvekkeella saa tehdä, mikä on kiellettyä?
Yhtiökokouksen pöytäkirjantarkastaja, mitä rooliin kuuluu? Entä, jos tehtävään valittu henkilö ei suostu allekirjoittamaan pöytäkirjaa?
Kellaritilasta pyörävarasto, entä jos yhtiöjärjestyksen mukaan kellarikomerot kuuluvat osakkaille?
Osakas haluaa saada asiansa yhtiökokouksen käsittelyyn, mikä on oikea tapa toimia?
Voiko taloyhtiön hallitus periä ylimääräistä vastiketta osakkailta tilikauden aikana?

Facebook
Twitter
LinkedIn