Työn alla vuokrasopimus? Muista sisällyttää mukaan nämä kohdat

Huolella laadittu vuokrasopimus on paras keino selvittää vuokraamiseen liittyvät erimielisyydet.

Tuoreessa Vaasan hovioikeuden ratkaisussa vuokranantaja joutui korvausvastuuseen vuokralaisensa aiheuttamasta laajasta vesivahingosta taloyhtiössä. Vuokranantaja teki virheen siinä, että hän jätti asunnon tarkastamatta asukkaan vaihtuessa lennossa kesken edellisen vuokralaisen vuokrakauden. Tapaus on hyvä muistutus siitä, että vuokrausprosessin jokaisessa käänteessä on tarpeen olla huolellinen, eikä liiallisesta varovaisuudestakaan ole haittaa. Vuokrasopimusta laadittaessa kannattaa kiinnittää erityishuomio näihin kohtiin:

  1. Tarkasta asunto vuokrasuhteen alussa huolella ja laadi toimenpiteestä molempien osapuolten allekirjoittama raportti vuokrasopimuksen yhteyteen. Valtava määrä vuokraamiseen liittyviä riitoja olisi vältettävissä tällä toimenpiteellä. Tarkastusraportista kannattaa tehdä mahdollisimman yksityiskohtainen, ja mukaan on syytä liittää kuva-aineistoa. Yllättävän usein riidellään mitättömiltä kuulostavista asioista.
  2. Kirjaa vuokrasopimukseen huolella, onko kyse määräaikaisesta vai toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta. Tämän täytyy riitojen välttämiseksi olla ehdottoman selvää niin vuokralaiselle kuin vuokranantajallekin. Samaan vuokrasopimukseen ei siis kannata kirjata määräaikaisuutta tiettyyn päivämäärään asti, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Yhdistelmämalliin liittyy helposti tulkintaeroja, joiden selvittely koituu todennäköisimmin vuokranantajan kohtaloksi.
  3. Mainitse vuokrasopimuksessa mahdollisuus vuokrankorotukseen. Vuokraa ei voi nostaa milloin tahansa vain ilmoittamalla ajoissa asiasta vuokralaiselle. Sen sijaan vuokrasopimuksesta täytyy löytyä kohta, jossa mainitaan mahdollisen korotuksen peruste ja ajankohta. Molempien osapuolten elämää helpottaa, kun tieto korotuksesta on etukäteen tiedossa eikä asiasta tarvitse tehdä isompaa numeroa.
  4. Ilmoita vuokrasopimuksessa vuokravakuuden määrä ja ole huolellinen, että se maksetaan asianmukaisesti. Jos vuokralainen ehdottaa, voisiko vakuutta käyttää vuokranmaksuun, älä suostu. Vasta vuokrasuhteen päättyessä selviää, onko huoneistossa vikoja, joiden korjaaminen kuuluu vuokralaiselle.
  5. Jos haluat varmistaa, että vuokralainen pysyy asunnossa vähintään vuoden, voit sopia hänen kanssaan ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomispäivästä. Tällöin vuokrasopimukseen kirjataan, että kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on vuoden päästä. 

Lue lisää

Solmi hyvä vuokrasopimus
Kiinteistöjuristin matkassa: Laadi vuokrasopimus tarkasti – kuka hoitaa huoneiston epäkohdat kuntoon, lista liitteeksi
Muista nämä neljä asiaa, kun vuokrasuhde pitää päättää

Facebook
Twitter
LinkedIn